TPOok!

 
avatar
   
Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Forum voor Democratie al de vierde partij van het land

Partij van Baudet bijna gelijk met PVV

De uitslag van vandaag is een versterking van de trend, die we de laatste maanden zien. Forum voor Democratie stijgt verder naar 14 zetels en staat daarmee maar 1 zetel achter op de PVV. En 2 zetels achter op D66, die op dit moment op de 2e plaats staat, ver achter de VVD.

Forum voor Democratie wint niet alleen duidelijk van de PVV, maar ook de VVD en CDA hebben electoraal behoorlijk last van deze partij.

De 4 regeringspartijen dalen deze week 3 zetels en staan nog maar op 62. De VVD is op dit moment de partij die de meeste zetels heeft verloren (-7).
De PvdA is ook weer gestegen en staat nu op 15 zetels (+6). Het grootste deel van die winst zijn kiezer, die in 2012 PvdA stemden en in 2017 niet. (Toch stemt nu nog steeds maar een derde van die groep PvdA-kiezers uit 2012 nu PvdA).

Gemeenteraadsverkiezingen

In het verslag van deze week wordt al enigszins vooruitgelopen op de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart a.s. Met name wordt daarbij getoond dat de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2014 duidelijk verschilde van die van de Tweede Kamerverkiezing van 2012 en van die van 2017. Zo zou bij voorbeeld de VVD op 21 maart in de meeste gemeenten kunnen verliezen t.o.v. de uitslag van de Tweede Kamer in 2017, maar winnen t.o.v. de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2012.

Overigens lijkt de huidige electorale situatie in Nederland (pdf) te wijzen op een verdere versterking van lokale partijen bij de aanstaande Gemeenteraadsverkiezing.

Sleepnet Referendum

Omdat het referendum over de WIV/Sleepwet tegelijk met de Gemeenteraadsverkiezing wordt gehouden, lijkt de kans groot te zijn dat de opkomstgrens van 30 procent wordt gehaald. De mensen die een keuze maken in het onderzoek geven voor 60 procent aan tegen die wet te zullen stemmen. Alleen kiezers van VVD en CDA zijn in meerderheid voor. Die 60 procent “tegen” is vrijwel gelijk aan de uitslag van de twee landelijke referenda, die gehouden zijn in Nederland.

36 procent van de kiezers wil dat de referendumwet wordt afgeschaft. Meerderheden worden aangetroffen bij kiezers van VVD, CDA, D66 en PvdA. Kiezers met een hoge opleiding zijn voor ongeveer de helft voor die afschaffing. Kiezers met een lage opleiding zijn voor ongeveer een kwart ervoor. Belangwekkende cijfers in het kader van ook eerdere constateringen in ons onderzoek dat de kloof in de samenleving vooral gebaseerd is op die dimensie.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.