Politiek

Geert Wilders wil opheldering over bezoek politie aan Diyanet-moskee Haaksbergen

01-12-2017 16:54

PVV-leider Geert Wilders wil opheldering van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) over het bezoek dat de politie Haaksbergen deze week bracht aan de lokale Diyanet-moskee. De agenten ‘mochten’ het middaggebed ‘meemaken’ en kregen uitleg over de rituelen en inrichting van de moskee en deden daarvan verslag op Facebook.

‘Neutrale uitstraling’

Wilders wijst de minister er in Kamervragen op dat de politie zich aan haar eigen gedragscode moet houden en dus een neutrale uitstraling moet hebben. Bovendien vraagt de PVV’er zich af waarom er telkens ‘verbinding gezocht, dan wel gecapituleerd voor een gewelddadige ideologie waarvan de normen en waarden haaks staan op die van Nederland’.

Daarnaast wil hij weten hoe dit zich verhoudt met de politie Arnhem die onlangs een foto van als Zwarte Piet uitgedoste dienders verwijderde omdat ‘de politie in deze maatschappelijke discussie een neutrale houding moet innemen’.

Diyanet eerder dit jaar in opspraak

Diyanet is de Turkse religieuze overheidsorganisatie. Turkse imams gaan aan de slag bij de Islamitische Stichting Nederland (ISN), de Nederlandse tak van Diyanet. De gebedshuizen hier worden niet direct gefinancierd door de Turkse overheid, die betaalt alleen de uitgezonden imams.

ISN kwam vorig jaar in opspraak omdat haar voorzitter – tevens attaché Religieuze Zaken – namen aan Turkije doorspeelde van Gülenisten in ons land. De Gülen-beweging wordt door Ankara verdacht achter de coup van vorig jaar te zitten. De voorzitter is na het incident door Turkije teruggetrokken. Zijn opvolger zal geen diplomatieke functie meer hebben, is afgesproken.

De politie in Haaksbergen ziet geen kwaad in het bezoek meldt ze op Facebook: