TPOok!

 
avatar
   
Politiek

En het is officieel: D66 minister Kajsa Ollongren blokkeert referendum over afschaffen van referendum

'De spelregels gelden niet voor deze wet'

Het kabinet wil voorkomen dat over de afschaffing van het raadgevend referendum een referendum kan worden gehouden. Dat is vrijdag besloten. Nu kunnen burgers nog bij iedere wet vragen om een raadgevend referendum over die wet. Het kabinet wil daarvan af, maar is bang dat burgers over de zogenoemde afschaffingswet ook een volksraadpleging aanvragen. Voorvechters van het referendum hebben die al aangekondigd.

Verantwoordelijk minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) heeft in het wetsvoorstel over de afschaffing laten vastleggen dat er geen referendum meer kan volgen. Het is logischer om over deze wet nadien geen referendum meer mogelijk te maken, aldus de bewindsvrouw.

Ollongren vindt het ‘niet goed uit te leggen’ om een raadgevend referendum te houden over een wet waarin dat referendum net is afgeschaft. “De spelregels gelden zolang die wet er is. Maar op het moment dat die wet er niet meer is dan gelden die spelregels ook niet.”

De D66-politica liet eerder weten dat zij altijd haar twijfels heeft gehad bij het raadgevend referendum. Zij ziet het instrument niet als een ‘kroonjuweel’ van haar partij, omdat het ‘niet zo geweldig werkt’. Ze wees onder meer op de lage opkomst bij raadgevende referenda.

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.