TPOok!

 
Politiek

Commissie: Kabinet sloot geen geheime belastingdeal met prins Bernhard

Regeling is destijds in de Tweede Kamer besproken

Het Koninklijk Huis heeft in de jaren zeventig geen geheime belastingdeal gesloten met het kabinet. Het inkomen van de koning is toen grondig op de schop genomen, maar de regeling is gewoon in de Tweede Kamer besproken. Dat is de conclusie van de commissie die de kwestie in opdracht van premier Mark Rutte heeft onderzocht.

De onderzoekers onder leiding van historica Carla van Baalen moesten ophelderen of het Koninklijk Huis stiekem compensatie had bedongen voor de belastingaanslag die het sinds begin jaren zeventig krijgt. RTL Nieuws had uit de archieven documenten opgediept waaruit dat zou blijken. De deal werd door de overheid in de jaren zeventig gesloten met en op aandringen van prins Bernhard. De commissie spreekt dat tegen.  Uit niets blijkt dat er een ‘geheime belastingdeal’ kwam voor de nadelige gevolgen van belastingheffing”, is haar slotsom.

Het Rijk betaalde voortaan de kosten voor de monarchie, betaalde de toenmalige koningin Juliana een inkomen van 500.000 gulden en keerde daarbovenop inderdaad 150.000 gulden uit voor ‘incidentele kosten’. Maar dat laatste bedrag was geen rechtstreekse compensatie voor het feit dat zij voortaan belasting moest betalen, zoals RTL Nieuws stelde. Bovendien hadden de Oranjes het geld nodig omdat hun kosten sterk waren gestegen. Ze teerden al een paar jaar op rij in op hun vermogen.

De commissie heeft alle archieven kunnen inzien die ze wilde, behalve het archief van toenmalig PvdA-fractievoorzitter Joop den Uyl. Zijn nabestaanden wilden hier geen toestemming voor geven.

Lees ook

RTL Nieuws: Oranjes worden gecompenseerd voor hun… belastingafdracht

Dit bericht wordt aangevuld

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.