Politiek

Wat de PVV in Purmerend gaat doen, daar twijfelen de lokale PVV’ers over

29-11-2017 14:25

Het is alweer maanden geleden dat de PVV aankondigde in zestig gemeenten mee te gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Na die aankondiging werd het stil, heel stil. Een van de weinige momenten dat er nieuws was over de lokale aspiraties van de PVV, was toen Wilders vier maanden geleden een foto twitterde van ‘drie topkandidaten’ in Purmerend: Nicole, Shirley en Zayhira. Daarna werd het stil. Nu is er nieuws: deze week waren de Purmerendse PVV-kandidaten te gast bij de lokale radio. Vier wetenswaardigheden.

Toch niet zo divers

De Purmerendse PVV blijkt minder divers dan eerder aangekondigd. Zayhira Simmons stond aanvankelijk nog lachend met Geert op de foto, maar is inmiddels vertrokken, als we op haar tweet van afgelopen week moeten afgaan. Ze zit ook niet in de radio-uitzending van RTV Purmerend. Shirley en Nicole zijn er wel, nu geassisteerd door een witte man van 52: Rob. Hij was naar eigen zeggen ‘niet knap genoeg’ om destijds met Geert op de foto te gaan.

Organisatorisch gaat alles prima

Een commissie heeft naar de kwaliteiten van de kandidaten gekeken. Politieke ervaring hebben Rob, Shirley en Nicole niet, maar ze voldoen volgens de commissie toch. Ze krijgen momenteel les over staatsrecht en allerlei andere dingen. Er moet een kandidatenlijst komen met twintig mensen. Het loopt goed met de aanmeldingen, zo vertelt Rob ons: de PVV zit in Purmerend niet in de problemen, maar er kunnen altijd nog mensen bij. Over Zayhira geen woord.

De PVV is voor iedereen

De PVV staat heel hoog in de peilingen, dus in Purmerend zou de partij weleens negen of tien zetels kunnen halen, horen we. De gemeenteraad heeft hier 35 leden. Rob weet dat de PVV niet voor ‘boze witte mannen’ is. Alle buurten van Purmerend zijn belangrijk voor de PVV en de foto van Wilders met de drie topkandidaten heeft veel positieve reacties opgeleverd. Er waren natuurlijk ook negatieve reacties, maar Nicole weet waarom ze het doet.

Waarom PVV in Purmerend

Shirley kennelijk niet, want zij twijfelt opvallend lang over wat de PVV eigenlijk gaat doen. Ze wil meer werk en dat het makkelijker wordt om aan een woning te komen. De PVV gaat in Purmerend ook inzetten op veiligheid. Eigenlijk is die in Purmerend in orde, horen we, maar het kan altijd beter, denkt Rob. De kinderen moeten veilig naar school kunnen. Nicole wil dat de mensen die zorg nodig hebben minder zelf hoeven te betalen. ‘Het gaat echt om de gemeente Purmerend’, horen we.

Angsten van Geert worden bewaarheid

Het verschil tussen andere Purmerendse partijen en de lokale PVV lijkt al direct minimaal, al zeggen de kandidaten ook klare taal te gaan spreken. Dat lukt nog niet zo in dit eerste interview, maar als straks het verkiezingsprogramma openbaar wordt gemaakt, zal duidelijk worden waarin de PVV verschilt met de rest, zo verzekeren de kandidaten ons.

Zo leren we al voor de bekendmaking van de eerste lokale kandidatenlijst waarom Wilders het nooit aandurfde om mee te doen aan de verkiezingen in tientallen gemeenten. Zou Wilders überhaupt geweten hebben dat dit optreden plaatsvond? De kans is groot van niet, want Wilders wil in de regel niet dat PVV’ers zomaar de publiciteit zoeken en heeft het optreden ook nog niet vol trots via Twitter gedeeld. Hij lijkt de controle nu al kwijt.