Politiek

Zwarte Piet-actiegroep die Utrechtse basisschool binnenviel gaat vrijuit

28-11-2017 22:45

De actiegroep die donderdag verkleed als een stel Zwarte Pieten basisschool De Cirkel in Utrecht binnenviel, gaat definitief vrijuit. Volgens de politie staat er wel een bordje bij de school met ‘verboden toegang voor onbevoegden’, maar de zwarte pieten hadden op heterdaad betrapt moeten worden om ze een bekeuring te kunnen geven. “Als we een volgende keer op tijd gewaarschuwd worden, zullen we ze zeker bekeuren”, zegt politiewoordvoerder Hilde Bakker dinsdag tegen het AD.

‘Ga terug naar je eigen land’

Ongeveer tien actievoerders gingen vorige week vlak voordat de school uitging verkleed als Zwarte Piet het schoolplein op en klaslokalen in en deelden pepernoten en stickers uit. Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt de directeur. “Ze zeiden dingen als: ‘Ga terug naar je eigen land’ tegen leerkrachten.” De actie duurde in totaal tien minuten.

Mark Rutte veroordeelde actie

Minister-president Mark Rutte veroordeelde de inval. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie: “Doe even normaal zeg. Niet goed. Bizar.” De premier herhaalde zijn standpunt liever helemaal geen demonstraties tijdens het kinderfeest te zien. Hij sprak over ‘innerlijke beschaving, de remmen in jezelf’.

De Utrechtse politie zei zaterdag de zaak alsnog te willen onderzoeken, dat resultaat is nu dus bekend. Dezelfde actiegroep zocht eerder Sylvana Simons thuis op. De politica heeft inmiddels aangifte gedaan.