Politiek

Kamer spreekt zich onder aanvoering PVV wederom uit tegen lening afkopen Turkse dienstplicht

28-11-2017 17:57

De Tweede Kamer wil dat het ministerie van Defensie geen leningen meer geeft aan personeelsleden zodat die hun Turkse dienstplicht kunnen afkopen. Een meerderheid van het parlement steunde een motie daarover van de PVV.

Nederlandse militairen met ook een Turks paspoort moeten ook in Turkije in het leger dienen. Zij kunnen deze dienstplicht voor 10.000 euro afkopen. Het ministerie van Defensie helpt het personeel in deze gevallen door een lening aan te bieden.

Het verstrekken van deze leningen is de Tweede Kamer al langer een doorn in het oog. In 2011 is ook al eens een motie van de PVV van dezelfde strekking aangenomen. De regeling is er ooit juist gekomen op verzoek van diezelfde Tweede Kamer.

Een woordvoerder van Defensie laat weten dat het ministerie de regeling niet zomaar kan schrappen. Daarover moet overeenstemming worden bereikt met de vakbonden. De kwestie zal in dit overleg opnieuw aan de orde worden gesteld.

Tussen 2013 en mei 2017 heeft Defensie vier maal een lening gegeven aan een personeelslid om de dienstplicht in Turkije te kunnen afkopen. Het maximumbedrag dat uitgeleend is, was 6000 euro.

ANP