Politiek

Jihadbruid Laura Hansen: ‘Ik ben nooit iets slechts van plan geweest, maar vooral heel dom’

27-11-2017 17:52

De veroordeling van Syriëgangster Laura Hansen (22) door de rechtbank in Rotterdam is definitief. Zowel Hansen als het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten niet in hoger beroep te gaan, hebben ze maandag laten weten. Ze werd twee weken geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan dertien maanden voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde haar vanwege het voorbereiden van terroristische misdrijven, maar sprak de vrouw vrij van deelname aan een terroristische organisatie. Het vonnis van de rechtbank betekende dat zij niet opnieuw de gevangenis in hoeft en zich volledig kan richten op resocialisatie.

‘Onschuldig maar dom’

In een door haar advocaat Michiel Pestman verspreid communiqué zegt Hansen:

 

“Ik ben absoluut onschuldig. Ik ben nooit iets slechts van plan geweest, maar vooral heel dom. En ik heb er grote spijt van, vooral voor mijn kinderen, die ik in Syrië en Irak in groot gevaar heb gebracht.”

 

De manier waarop in Nederland met Hansen is omgegaan verdient volgens haar niet de schoonheidsprijs:

 

“De Nederlandse overheid wist dat ik daar weg wilde. Ze waren op de hoogte van alle pogingen die ik heb gedaan om te ontsnappen. Daar heeft de rechtbank helemaal geen rekening mee gehouden. Als vrouw heb je daar weinig keus, als je wilt overleven. Ik heb mij ex-partner daar nooit willen steunen. Ik heb zelfs in Irak geprobeerd van hem te scheiden.”

 

Vader Hansen: Dit was een politieke zaak, ze moest hoe dan ook veroordeeld

Haar vader ziet kwade opzet van de overheid:

 

“Ik had echt geen ballonnen voor haar verwacht op Schiphol, maar een jaar op de terroristenafdeling in Vught is echt onvoorstelbaar, te midden van de mensen waar ze juist voor is gevlucht. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er vooral sprake was van een politieke zaak. Er moest een voorbeeld worden gesteld. Laura moest hoe dan ook worden veroordeeld. De overheid is als de dood voor toekomstige terugkeerders.”

 

Waarvan akte.