Politiek

Halbe Zijlstra ziet geen probleem in benoeming Clarice Gargard als VN Vrouwenvertegenwoordiger

27-11-2017 21:59

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) ziet geen belemmeringen voor de benoeming van Clarice Gargard als VN Vrouwenvertegenwoordiger. De medewerkster van BNNVARA en NRC Handelsblad kwam eerder deze maand in opspraak na een tweet over de Amerikaanse president Donald Trump. De publiciste wekte volgens de PVV op Twitter de indruk dat ze ‘openlijk fantaseert over een moordaanslag met een automatisch wapen’ op Trump en wilde dat Zijlstra de benoeming zou terugdraaien.

Maar volgens Zijlstra heeft Gargard haar tweet niet zo bedoeld: “Betrokkene ontkent dat ze heeft opgeroepen tot geweld.” Gargard ‘verwerpt’ volgens hem de interpretatie die door de PVV aan haar uitlatingen wordt gegeven. Dat schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Zijlstra gaat niet over benoeming

Bovendien gaat Zijlstra helemaal niet over de benoeming maar de Nederlandse Vrouwenraad (NVR). Zijlstra: “Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is hierbij niet betrokken en wordt alleen geïnformeerd. De verwarring is waarschijnlijk ontstaan door een abusievelijke incorrecte weergave van de procedure op de website van de NVR.” Deze tekst zal worden aangepast.

De tweet in kwestie

Gargard ontkende al eerder op Twitter dat ze refereerde aan een aanslag op Trump. Volgens de geboren Amerikaanse is het gebruikelijk dat er in de Verenigde Staten wordt gebeden met vuurwapens in de hand.

Lees ook

PVV wil dat Clarice Gargard (BNNVARA/NRC) opstapt als VN Vrouwenvertegenwoordiger