Achtergrond

Emmanuel Macron: ‘Op gender gebaseerde beledigingen worden strafbaar voor de wet’

27-11-2017 17:32

De Franse president Emmanuel Macron heeft op zaterdag een pakket maatregelen bekend gemaakt gericht op het onderwijzen van burgers en schoolkinderen over seksisme en geweld tegen vrouwen en het garanderen van (politie)bescherming voor slachtoffers.

Tijdens zijn verkiezingscampagne afgelopen jaar beloofde Macron dat hij zich zou bezinnen op ‘seksuele politiek’ en ‘gender-gelijkheid’. Het Harvey Weinstein schandaal in de Verenigde Staten zou een ‘heroverweging van attitudes tegenover seksueel misbruik in Frankrijk, een land dat een imago van verleiding en romantiek koestert’, hebben versnelt, aldus Macron.

Het is essentieel dat schaamte van kamp wisselt

Laten we een deal sluiten over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, zei hij in zijn speech die de ‘International Day for Elimination of Violence Against Women‘ moest inluiden.

“Het is essentieel dat schaamte van kamp wisselt. Op gender gebaseerde beledigingen zullen strafbaar worden voor de wet en overtreders zullen een afschrikkende boete krijgen.”

Maatregelen die verder zijn aangekondigd zijn het onderwijzen van middelbare schoolkinderen over pornografie en het vereenvoudigen van het systeem om naar de politie te stappen, evenals het vooraf online zetten van beschuldigingen.

Criminaliseren van ‘lastig vallen op straat

Voorstellen die worden meegenomen in een conceptwet voor 2018 bevatten ook het criminaliseren van ‘lastig vallen op straat’ en het verhogen van de maximumstraf voor verkrachting van 20 naar 30 jaar. Macron gaf aan ook voor het verlagen van de minimum leeftijd voor seksueel contact naar 15 jaar.

De Franse feministische organisatie Osez le Féminisme reageerde dat de maatregelen in de goede richting gaan maar met adequate financiering nodig hebben. ‘Anders is slachtoffers helpen zinloos’,  aldus de verklaring.