Achtergrond

Met computerspel ‘Taxlandia’ bespot de EU de belastingbetaler

24-11-2017 09:06

Er is een nieuw computerspel gelanceerd door de Europese Unie: ‘Taxlandia – Tax builds my future‘. Het moet jonge mensen vanaf 9 jaar in de rol van minister-president in een fictief, klein Europese staatje (‘met prachtige bergen en helderblauwe meren’) ‘beslissingen leren maken’ over ‘economie en belastingen’ om ‘het geluk en welvaart’ te herstellen. Er zijn drie moeilijkheidsgraden (9-12, 13-17 en 18-25 jaar).

Als je het als minister-president niet goed doet dan leidt dat tot ‘publieke verontwaardiging’ en ‘zullen mensen je ontslag eisen’, staat er. Het spel draait vooral om belastingpolitiek en het ‘gelukkig maken’ van de mensen door die belasting te… verhogen.

Bij een belastingdruk van 65 procent is 100 procent tevreden

Bij zeven procent belasting ligt de tevredenheid in ‘Taxlandia’ maar bij 17 procent, leren we. Omhoog ermee dus. Bij negen procent zijn de mensen al 65 procent gelukkig.  Wie het gratis spel speelt komt er gaandeweg achter dat bij een belastingdruk van 65 procent uiteindelijk 100 procent tevredenheid wordt bereikt. Zo makkelijk functioneert de fiscale politiek, is de boodschap.

Nemen de makers het serieus? Ze noemen het op de downloadsite een ‘educatief’ spel, dus ja. Bovendien bestaat er niet zoiets als een ‘grap’ van de overheid. Behalve misschien dat een minister-president weg moet als hij het niet goed gedaan heeft. Dat gebeurt alleen als je ‘Taxlandia’ speelt, kinders.