Opinie

Reactie op Folia-column Linda Duits: Amsterdam is Jezus, de provincie is Hitler

23-11-2017 16:55

Toen ik lekker zat te surfen op het world wide web kwam ik dit stuk retorische diaree tegen. Als bezoekers van het guurrechtse rechterarmblog TPO hebben jullie vast wel eens van Linda Duits gehoord. Nu heeft ze wel vaker wat malle stukkies, maar ik heb zelden zo’n wereldvreemd zelfingenomen bekrompen brok kwaadaardigheid gelezen.

Ik groeide op in Leeuwarden, faalde daarna op de School voor Journalistiek in Zwolle en woon nu negen jaar in Enschede. Blijkbaar woon ik al mijn hele leven in de “verstikkende monocultuur van de periferie”. Ik tel helemaal niet mee in de moreel verheven inclusieve samenleving van mevrouw weggelopen wetenschapper Duits. Want wat weet een wereldvreemde witte cisgender homosensuele boer met een hbo-diploma nou helemaal? Dus neem mijn commentaar vooral niet te serieus.

De provincie

Linda Duits, ga voor de grap eens in ‘de provincie’ wonen voor je je smoel opentrekt over hoe het er hier aan toe gaat. Je zult al snel merken dat de wegen in Zwolle verhard zijn, er in Groningen geen homo’s gelyncht worden op de Grote Markt en dat er in Den Bosch ook gewoon aan naaktfoto’s uitwisselen via Snapchat wordt gedaan. Ja echt! Er is internet in heel Nederland en je kan binnen een twee uur op allemaal bijzondere plekken zijn die geen Amsterdam zijn. Gek hè, behoefte hebben aan variatie?

Waarom iemand niet in Amsterdam zou willen wonen?

Dat is heus niet alleen maar omdat ik een bekrompen hork die met zijn harses in de jaren ’50 leeft maar dat heeft meer te maken met het feit dat ik bijvoorbeeld geen 1500 euro voor een treurige lekkende bezemkast tussen de schotels in Amsterdam-West over heb. Wist je dat er in ‘de provincie’ woningen bestaan mét een tuin voor 600 euro in de maand? Gek hè, behoefte hebben aan ruimte?

Zwermchinezen

Wat ik ook enig vind aan het wonen hier is dat Enschede zo lelijk is dat – los van wat winkelende Duitsers – geen enkele toerist het in zijn harses haalt om met een rolkoffer mij voor de voeten te lopen in mijn stad. Enschede is gegarandeerd dronken Britten-, bierfietsen-, zwermchinezen- en segway-vrij. Uber bestaat hier niet en er zijn hier zo’n 20 AirBNB-kamers beschikbaar. Dus mocht je op visite willen komen? (Liever niet.) Gek hè, behoefte hebben aan rust?

Amsterdam een inclusief diversiteitsparadijs aan het IJ voor iedereen? Nou dat valt tegen.  Normaal wonen is in Amsterdam sowieso onmogelijk en gezinnen met een modaal inkomen worden de stad uitgespeculeerd door huisjesmelkers en de telkens maar toenemende woonlasten. Die inclusieve school voor je genderneutrale kids? Niet te doen, gezinnen trekken juist weg omdat Amsterdam onbetaalbaar, onveilig en onvriendelijk is. Ja gek hè, behoefte hebben aan een warm nest?

Verschrikkelijke misdaden

In hoeverre is Amsterdam de ‘heilige vrijhaven’? Er is geen stad in Nederland met zo veel misdaden, ook tegen mijn seksuelegeaardheidsgenoten. Oke, er wonen er ook wel meer homo’s dan in de rest van Nederland maar de tijd dat je als ambassadeur van de mannenliefde hand in hand over straat kon aan de grachten is wel een beetje blijven liggen in het vorige millennium. Er gaat geen 24 uur voorbij zonder verschrikkelijke misdaden. Ja gek hè, behoefte hebben aan veiligheid?

Blijkbaar zijn niet alle Amsterdammers ‘inclusief’. Wie bepaalt überhaupt wat ‘inclusief’ inhoudt. De inclusiviteit van Duits komt kennelijk neer op allemaal verschillende mensen met allemaal exact dezelfde standpunten. Ironisch genoeg wordt het hier weer erg exclusief van. Afwijkende meningen zijn eng en de provincie moet zijn bek houden en werken zodat Amsterdam nog meer megalomane projecten met twintig jaar kan vertragen.

Ervaringsdeskundige

Okee, genoeg over die stinkstad. Blijkbaar moet iemand die niet in Amsterdam woont continu op zijn hoede zijn voor racistische buurmannen, seksistische ooms en homofobe klasgenoten. De situatie voor LGBTQAPVLIEGDEKSCHIP+’ers en mensen met een andere huidskleur zouden zelfs zijn ‘verslechterd’ in de afgelopen jaren. Dit is onzin van de bovenste plank. Begrijp me niet verkeerd, er is nog steeds veel te winnen in dit jankland, maar dat je buiten Amsterdam meteen 50 jaar terug gaat in de tijd is stompzinnige nonsens.

Duits verwijt Wierd Duk een ‘kortzichtige zwart-wit-visie’. Maar met haar artikel laat ze zien dat ze nog bekrompener is dan de journalist die ze bekrompen noemt.

Ik als ervaringsdeskundige zeg: ik ben blij met het leven in die zogenaamd verstikkende hel van de periferie.

Klaar nu, ze gaan op de Oude Markt een overspelpleger ophangen en ik heb zin om met tomaten te gooien.