Politiek Buitenland

‘Duitse kabinetsonderhandelingen klapten na inbreng deel Nederlands Regeerakkoord’

23-11-2017 23:27

De onderhandelingen tussen CDU, zusterpartij CSU, de liberale FDP en de Groenen zijn zondag geklapt nadat Christian Lindner (FDP) op het laatste moment een passage uit het Nederlandse regeerakkoord had ingebracht. Het ging om een meer kritische benadering van het Europese noodfonds ESM. Dat schrijft de Süddeutsche Zeitung donderdagavond.

Volgens de krant lag een wankel compromis over Europese financiën voor. Bondskanselier Angela Merkel had alle betrokkenen echter eerder gewaarschuwd dat er verder geen ruimte was op Europees vlak. Nadat Lindner de Nederlandse passage inbracht – vermoedelijk dit onderdeel – keerden CDU, CSU en de Groenen zich tegen de FDP waarop een einde kwam aan de onderhandelingen over de zogeheten Jamaica-coalitie.

Toevallig zou Mark Rutte maandag een bezoek brengen aan Merkel maar die werd vanwege de Duitse politieke crisis afgelast. Wellicht dat Merkel op een later moment aan Rutte kan vertellen wat haar zo tegenstaat in de passage in het Nederlands regeerakkoord. Dat ze niet op één lijn zitten is nu duidelijk.

Lees ook

Süddeutsche Zeitung – Wie die FDP die Verhandlungen zur Europapolitik platzen ließ