Politiek

SP wil uitleg van Mark Rutte over sleutelgeld vragende prins Bernhard jr.

18-11-2017 16:28

Prins Bernhard jr. – zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en neef van Koning Willem-Alexander – vraagt aan zijn Amsterdamse huurders sleutelgeld. Ook laat hij teveel huurders in zijn panden wonen die bovendien op het hart wordt gedrukt zich niet in te schrijven op hun adres. Om ‘uit het zicht van het stadhuis’ te blijven, aldus zijn makelaar. Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool zaterdag.

‘Morele verantwoordelijkheid’

SP Kamerlid Ronald van Raak wil een uitspraak van minister-president Mark Rutte over de kwestie. Rutte is formeel niet verantwoordelijk voor de Koninklijke Familie maar wel voor het Koninklijk Huis. Bernhard jr. is daar geen lid van. Volgens de SP’er is hier ‘inderdaad geen sprake van een ministeriële verantwoordelijkheid maar wel van een morele verantwoordelijkheid’. Dat zegt Van Raak zaterdag tegen ThePostOnline.  “Ook prinsen moeten zich aan de wet houden en fatsoenlijk omgaan met hun huurders.” Van Raak heeft Kamervragen gesteld die Rutte moet beantwoorden voor de behandeling van de begroting van het Koninklijk Huis volgende maand.

De prins blijkt een grote vastgoedspeler te zijn in Amsterdam: in de hoofdstad bezit hij 349 panden, in totaal bezit hij 590 panden in Nederland. Hij zegt tegen Het Parool ‘maatregelen’ te zullen nemen.

Lees ook

Het Parool – ‘Zakenprins’ Bernhard: een grote belegger van koninklijken bloede