Reportage

Theo Hiddema weet: zaaltjes vol fans behoeven geen voorbereiding

17-11-2017 13:05

Rond 2002 was de partij heel even populair: de LPF, opgericht door Pim Fortuyn en na zijn dood door zijn fans kapot gemaakt met een eindeloze lijst ruzies. In de nadagen van de LPF – in 2004 – waren er gemeenteraadsverkiezingen. Moest de partij nog aan die verkiezingen deelnemen? In een paar gemeenten gebeurde het en in Westland kwam de LPF in de gemeenteraad. Het was een succes: nu de landelijke LPF al jaren niet meer bestaat is er in Westland nog steeds een partij met deze naam. De afkorting staat sindsdien wel voor iets anders: Lokale Politieke Federatie.

Deze donderdagavond organiseert de LPF Westland een ‘openbare politieke avond’. Deze vindt plaats in een kartcentrum: door een raam kunnen we bezoekers in wagentjes rondjes zien rijden. In de zaal moeten steeds extra stoelen worden gezet. Of dit duidt op een grote populariteit van de LPF Westland is niet helemaal duidelijk, want de meeste mensen komen voor de hoofdgast van deze avond: Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema zal zijn licht laten schijnen over het regeerakkoord.

Niet in de raadzaal filmen

Voor deze bijeenkomst heeft LPF Westland een ledenvergadering gehad en daar zijn de lijsttrekker en de kandidatenlijst vastgesteld, leren we. De voorzitter en secretaris komen het podium op en geven de indruk er zo snel mogelijk weer vanaf te willen. De lijsttrekker blijkt Dave van der Meer te heten: een kale man met een bril. Hij is al fractievoorzitter. De LPF is hier in Westland druk met zaken die ‘onder het tapijt worden geveegd’, vertelt Dave, die verhaalt over het schandaal dat EenVandaag niet in de raadszaal mocht filmen. Andere standpunten komen niet aan bod en de andere kandidaten zijn kennelijk ook niet interessant, want die namen worden niet eens genoemd.

LPF Westland heeft tips gekregen van FvD hoe professioneel campagne te voeren, vertelt Dave. Zo is er marktonderzoek gedaan en weet LPF Westland precies waar de kiezers zitten. Vooral jongeren moeten gaan stemmen, denkt Dave, want die zullen vaak LPF Westland stemmen. De verkiezingsleus luidt: ‘Pak je Westlandse stem terug’, een duidelijke knipoog naar FvD. LPF Westland pakt hier ‘het bestuurderskartel’ aan, zoals FvD in Den Haag ‘het partijkartel’ aanpakt, horen we. LPF Westland lijkt net als Leefbaar Rotterdam een alliantie met FvD te hebben, maar niemand spreekt dat uit.

Goed uitziende presentator

LPF Westland heeft een goed uitziende presentator op laten draven om de avond aan elkaar te praten. Jeroen Toet presenteert onder andere PSV-TV, horen we. Jeroen laat ons weten dat hij ook weleens ‘iets met politiek’ heeft gedaan: hij zat bij de JOVD, de VVD-jeugd. Deze club doet in deze zaal bij niemand een belletje rinkelen. Jeroen begeleidt ruim een uur een vragenronde voor Hiddema. De procedure is wonderlijk: de leden mogen via een papieren formulier vragen stellen. Jeroen roept dat het anders allemaal te lang duurt. Niemand is verontwaardigd.

Het probleem van de debatleider is direct duidelijk: hij is niet ingehuurd om kritisch te doen. En dus zegt Jeroen dat ‘iedereen blij is dat Hiddema in de Kamer is gegaan’, prijst hij het deze avond onthulde LPF-logo – ‘heel open en direct’ – en vraagt hij talloze keren bij Hiddema naar de bekende weg. Goed voorbereid is Jeroen zeker, want hij vult soms de standpunten van Hiddema moeiteloos aan en doet mee aan de ietwat gespeelde verontwaardiging over het weigeren van EenVandaag in de Westlandse raadszaal.

Wat doet men in Westland eigenlijk?

Hiddema vindt Nexit wel een goed idee. Jeroen wil weten wat deze zou betekenen voor groente en fruit uit het Westland. Hiddema: ‘Wij willen een sterke concurrentiepositie en dat kan ook buiten de EU.’ Hij begint de Nederlandse ondernemingsgeest te prijzen en zegt dat Nederland zelf handelsverdragen gaat sluiten. Hiddema ziet niet in waarom de mogelijkheden anders zouden zijn buiten de EU dan erbinnen. Economie is sowieso geen exacte wetenschap en ‘mensen hebben sowieso groente en fruit nodig’. Niemand protesteert.

Jeroen gaat door op een ander onderwerp. Hiddema vertelt over asielzoekers die uitgezet moeten worden, ook als ze geen paspoort bij zich hebben. Na wat kritische vragen van Jeroen klinkt wat gebrom uit de zaal. Een ander onderwerp dan maar. Een vrouw zegt dat ‘als je over Nederland heen vliegt, je alleen groen en water ziet.’ Je zou ook asfalt moeten kunnen zien. Hiddema noemt zichzelf ‘geen asfaltdeskundige’, maar dat asfalt leidt tot minder files lijkt hem ‘logisch’. Applaus.

Elk kritisch publiek zou hier inmiddels drie keer zijn weggelopen, maar bij LPF Westland blijft men rustig zitten. Buitenstaanders zouden zeggen dat Hiddema zijn praatjes beter moet voorbereiden, maar Hiddema weet dat dat bij een halfslachtige alliantiepartij nergens voor nodig is. Applaus gegarandeerd.