Politiek

Kajsa Ollongren (D66): ‘PVV levert bijdrage aan nepnieuws’

15-11-2017 16:02

“De PVV levert hiermee een bijdrage aan nepnieuws.” Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) volgens het ANP nadat PVV Kamerlid Martin Bosma woensdag tijdens een debat stelde dat Ollongren dertig jaar gevangenisstraf kan krijgen omdat ze als loco-burgemeester zei dat Amsterdam zich zou afscheiden van Nederland als Geert Wilders premier zou worden. Waarom de bijdrage van Bosma ‘nepnieuws’ is, zegt de bewindsvrouwe niet. Ollongren: “Bosma heeft veel belangstelling voor mijn persoon, niet voor mijn portefeuille. Ik kan dit niet serieus nemen.” Volgens haar is ‘de fantasie van de heer Bosma met hem op hol geslagen’.

Ollongren waarschuwde dinsdag dat Nederland doelwit is van Russische pogingen om misleidende nieuwsberichten te verspreiden, onder meer over de ramp met vlucht MH17. Concrete voorbeelden kon ze echter niet noemen. Volgens Ronald van Raak (SP) moet er worden opgetreden door de geheime diensten als nepnieuws de democratie ondermijnt, maar hij wil dan wel graag voorbeelden zien.

Tijdens het debat stelden D66 en SGP dat de filmpjes van DENK ook nepnieuws zijn. Dat is opmerkelijk omdat die partij zijn filmpjes verspreidt via social media en het dan altijd duidelijk is dat DENK de afzender is.

Lees ook

Video – Martin Bosma (PVV): Kajsa Ollongren (D66) hoort 30 jaar achter de tralies