Politiek

Bonusquote – ‘Er is één ding gevaarlijker voor de democratie dan de Rus in trolvorm’

15-11-2017 09:55

Ministers en Kamerleden maken zich op voor een offensief tegen nepnieuws.Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing vindt daar wat van (Blendlelink)

 

“Het valt te billijken dat de Nederlandse overheid zich zorgen maakt, net als andere West-Europese overheden, over partijen die de officiële regeringscommunicatie doorkruisen en die mensen lastigvallen met woeste nonsens. Het is begrijpelijk dat de wens is gegroeid bij de Nederlandse regering om zich met de verspreiders van nieuws te gaan bemoeien.

Begrijpelijk, maar gevaarlijk. Om niet te zeggen: van het padje af. Onlangs hadden we al een brigade-generaal in de krant die namens het ministerie van Defensie een samenwerking tussen overheid en ‘gevestigde media’ bepleitte, om eendrachtig een ‘geverifieerd’-keurmerkje te ontwikkelen voor bij het nieuws. Ik ben razend benieuwd hoe zo’n proces zal verlopen bij een stukje over de dividendbelasting. Gisteren voegde Ollongren aan deze malligheid toe dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, in de wandeling bekend als sleepwet, hartstikke ‘noodzakelijk’ is om de Rus uit de keuken te houden.

De relatie tussen A en B werd me niet helemaal duidelijk – ik heb een vermoeden dat Ollongren het zelf ook niet weet, en dat het haar matig boeit zolang ze die sleepwet maar veilig heeft gesteld. De voorbeelden van Russische manipulatie bleven andermaal beperkt tot een handvol overbekende kwesties: MH17-propaganda, inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, smaad over vluchtelingen.

Er is één ding gevaarlijker voor de democratie dan de Rus die zich in trolvorm onder ons begeeft. Dat is een overheid die zich met de nieuwsvoorziening bemoeit.”