Politiek

D66-minister gaat sleepwet erdoor duwen onder mom van ‘nepnieuwsbestrijding’

14-11-2017 09:36

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) is de voorgenomen Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de zogenaamde sleepwet waar volgend jaar een referendum over wordt gehouden, “noodzakelijk” om dergelijke beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden. Dat laat de minister weten in een brief aan de Tweede Kamer die gaat over ‘Russisch nepnieuws in Nederland’.

Nederland is volgens de minister doelwit van landen die nepnieuws verspreiden en daarmee proberen verkiezingen of andere interne aangelegenheden te beïnvloeden. De regering wil overleggen met media en technologiebedrijven zoals Facebook en Google om te kijken hoe deze dreiging kan worden tegengegaan.

Minister Kajsa Ollongren schrijft in de Kamer-brief:

“Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten. De verspreiding van nepnieuws is geen nieuw fenomeen, maar komt wel steeds vaker voor. Brede verspreiding van desinformatie kan makkelijk, anoniem, snel en goedkoop.”

Als voorbeeld noemt Ollongren een nepwebsite van de Nederlandse overheid, afkomstig uit Rusland, met daarop desinformatie over de ramp met vlucht MH17. Ook haalt ze de beïnvloeding door Rusland van de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar aan.

Anp/TPO