Politiek Buitenland

Beledigde Poetin: ‘Ik heb mij absoluut niet met verkiezingen VS bemoeid’

11-11-2017 18:02

De Russische president Poetin voelt zich naar verluidt beledigd door vragen over beweerde bemoeienissen van het Kremlin met de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar. Poetin noemde zaterdag die beschuldigingen absurd, berichtte de BBC.

Poetins Amerikaanse ambtgenoot Trump zei dat hij de Russische leider er tijdens een topconferentie van landen rond de Stille Oceaan (APEC) in Vietnam op had aangesproken en dat Poetin daar beledigd over was. ,,Je kan maar een bepaald aantal keren hetzelfde vragen, en hij (Poetin) zei dat hij zich absoluut niet met onze verkiezingen heeft bemoeid”, aldus Trump, die gelooft dat Poetin dat werkelijk meent.

Trump zei dat hij dacht dat het Poetin diep krenkte “en dat is niet goed voor Amerika”. Poetin beklemtoonde tegenover de pers in de Vietnamese havenstad Da Nang dat het Kremlin zich totaal niet met de Amerikaanse verkiezingen heeft bemoeid, ook niet met advertenties in sociale media.

De Amerikaanse justitie onderzoekt of er sprake is geweest van bemoeienis van Moskou met de verkiezingscampagnes. Er lopen ook onderzoeken naar de rol van mensen rond Trump bij een eventuele Russische inmenging zoals Trumps ex-campagnemedewerker Paul Manafort. Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat er Russen zijn geweest die zich wel degelijk met de verkiezingscampagnes in de VS wilden bemoeien om Trump te helpen.

De kwestie werpt een schaduw over de relatie tussen Moskou en Washington. Trump heeft Poetin in Da Nang niet in een formeel gesprek ontmoet, maar af en toe en heel even tussen de bedrijven door. Poetin omschreef zijn Amerikaanse collega als vriendelijk en makkelijk om tot zaken mee te komen. Trump zei dat ze een heel goede verstandhouding hebben, “ook al kennen we elkaar niet zo goed”.

Anp