Politiek

Justitie blijft blunderen met Robert M. – Advocaat slachtoffers Richard Korver kreeg donderdag verzoek M. bij te staan

10-11-2017 18:42

Richard Korver –  advocaat van de slachtoffers van Robert M. – kreeg donderdag een telefoontje van de gevangenis in Vught waar M. verblijft met het verzoek of hij de veroordeelde misbruiker van jonge kinderen juridisch bij wilde staan. Het bleek een misverstand. Korver trok direct aan de bel. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Dat schrijft Dekker vrijdagavond aan de Tweede Kamer.

Eerder bleek dat M. ondanks beperkingen die hem waren opgelegd door gebrekkig toezicht meerdere keren brieven te kunnen versturen, onder meer aan dagbladen Trouw en de Volkskrant en aan advocaat Korver, die een deel van de slachtoffers bijstaat. De brief aan de Volkskrant, bijvoorbeeld, ontsnapte aan de controle omdat M. op de envelop ´advocatenkantoor V&K’ had geschreven. “De verificatie van adressen moet beter”, gaf Dekker woensdag toe.

Dekker schrijft vrijdag aan Korver:

“Ik begrijp goed dat u ontstemd bent over deze gang van zaken, zeker na de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Het voorval van gisteren is mijns inziens een hoogst onfortuinlijke samenloop van omstandigheden. Wel constateer ik dat door dit misverstand geen directe belangen van slachtoffers zijn geschaad. Dat staat bij mij voorop.”

M. had donderdag om rechtsbijstand verzocht, door een fout van de Hoge Raad werd vervolgens Korver benaderd. Dekker heeft binnenkort een afspraak met Korver om de zaak uit te spreken. M. werd tot bijna 19 jaar cel en tbs veroordeeld wegens misbruik van tientallen zeer jonge kinderen.

De brief van Korver aan Dekker