Politiek

Jesse Klaver (GroenLinks) wil oordeel van Europese Commissie over schrappen dividendbelasting

'Deze maatregel ondermijnt de inspanningen van uw Commissie. Spreekt u uit.'

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de Europese Commissie zich uitspreekt over het besluit van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. Hij heeft dat de eurocommissarissen Pierre Moscovici (Belastingen) en Margrethe Vestager (Mededinging) in een brief gevraagd.

Volgens Klaver leidt de afschaffing van deze belasting die 1,4 miljard euro kost, tot een race tussen landen om zo laag mogelijke belastingen voor bedrijven te hebben. Volgens hem probeert de Europese Commissie dit juist te voorkomen.

“Door de afschaffing van de dividendbelasting worden de lasten op kapitaal opnieuw vermindert en ontstaat er een nieuwe route om via Nederland belastingheffing te ontlopen. Daarmee ondermijnt deze maatregel de inspanningen van uw Commissie”, aldus Klaver.

De oppositie is fel tegen het afschaffen van de dividendbelasting, een heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders. Vooral aandeelhouders in het buitenland zouden van de maatregel profiteren. Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit al langer voor afschaffing van de belasting net als Shell. Volgens het kabinet blijven er banen behouden door de maatregel.

De brief in kwestie

Lees ook

Dossier dividendbelasting

ANP/TPO

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.