Politiek

Mark Rutte wil niet zeggen welke bedrijven aandrongen op afschaffen dividendbelasting

09-11-2017 16:01

Minister-president Mark Rutte wil niet zeggen welke bedrijven bij hem hebben aangedrongen op het afschaffen van de dividendbelasting. Dat schrijft hij donderdagmiddag aan de Tweede Kamer.

“Anders dan de algemene opmerking dat ik uiteraard spreek met het bedrijfsleven, is het niet mij aan om deze contacten te specificeren. Mijn gesprekspartners moeten erop kunnen rekenen dat onze gesprekken in beginsel vertrouwelijk zijn.”

Volgens Rutte leeft de wens de dividendbelasting af te schaffen al langer bij het bedrijfsleven:

“Zeker hebben bedrijven en hun belangenbehartigers hierover ook contact gezocht. Hun pleidooi voor afschaffing van de dividendbelasting is al jaren oud.”

Verwijten als dat de coalitie ‘gechanteerd’ zou zijn door het bedrijfsleven – een verwijt dat GroenLinks hem maakt – zijn onzin, volgens Rutte:

“Pleidooien van bedrijven en maatschappelijke partners weeg ik mee in mijn opvattingen, zoals verwacht mag worden van bestuurders. Maar dat laat onverlet dat de uiteindelijke afweging een eigen verantwoordelijkheid is. Dat geldt ook in dit geval. De afweging van de onderhandelende partijen is eigenstandig en in de kern ingegeven door onze inschatting van de huidige internationale context en kansen en bedreigingen hiervan voor de werkgelegenheid in Nederland. Want dat is waar een goed vestigingsklimaat om draait.”

Lees ook

Mark Rutte moet naar Tweede Kamer vanwege dividendbelasting-kwestie

NOS: ‘Coalitie schrapte dividendbelasting na druk van Shell, Unilever, AkzoNobel en Philips’