Reportage

In Rijswijk bestaat de PVV al, alleen mag die niet zo heten

03-11-2017 13:54

Lokale partijen zijn populair, maar het is moeilijk ze in kaart te brengen. Ze heten overal anders, worden bestierd door onbekende lokale politici en hoewel de labels van deze partijen vaak op elkaar lijken, gaan er soms totaal verschillende werelden achter schuil. Labels als ‘Stadspartij’, ‘Gemeentebelangen’ en ‘Leefbaar’ zeggen niets over de inhoud. Dat geldt ook voor het label ‘Beter voor…’: op basis van de naam is volstrekt onduidelijk waar zo’n partij precies voor staat. Dat geldt ook voor Beter voor Rijswijk, de partij die donderdagavond haar campagne aftrapt.

Rijswijk heeft het lelijkste station van Nederland, vertelt een van de leden, want hier bouwde de NS ooit voor het eerst een ondergronds station. De omgeving van het station is al niet veel beter, namelijk tussen het jaren zeventig winkelcentrum In de Boogaard en het troosteloze bedrijventerrein Plaspoelpolder. Precies op deze lelijke plek presenteert Beter voor Rijswijk zich. De partij doet dat in een ‘leisure centre’ waar zich de opmerkelijke combinatie van een casino en een fitnesscentrum bevindt.

Veel artiesten, vet gezellig

Beter voor Rijswijk heeft allerlei artiesten laten opdraven. Eerst is er een gitariste, dan een harmonie, vervolgens een zanger met Lee Towers-achtig repertoire en tot slot een zangeres waarvan meerdere aanwezigen niet weten of ze hier in Rijswijk bekend is. Politiek voert deze avond de boventoon niet: de top drie van de kandidatenlijst presenteert zich in een moordend tempo tussen de artiesten door. De aanwezigen moeten bovendien ruim twee uur wachten om te horen wat de twaalf speerpunten voor de komende jaren zijn. Niemand van de ruim honderd aanwezigen klaagt erover.

De drie belangrijkste kandidaten blijken al actief voor Beter voor Rijswijk. Hun korte bespiegelingen worden aan elkaar gepraat door Juan Carlos, die ook bij de partij actief is. Larissa (no.3) heeft zich beziggehouden met een speeltuin en praat over ‘een nota publieke dienstverlening’. De gemeente moet telefonisch goed bereikbaar zijn, vindt ze. Jessica (no.2) heeft gezorgd voor een beter dierenasiel. Ook is de bus voor screening op borstkanker weer terug. Die was eerder wegbezuinigd. Jessica is het meest trots op het dierenwelzijnsbeleid want ‘dierenliefhebbers in Rijswijk willen dat dieren een stem hebben.’

De partijleider is van de PVV

Juan Carlos vertelt dat ‘de Rijswijkse adonis’ Ed op plek één staat. Het is Ed Braam, statenlid voor de PVV in Zuid-Holland en oprichter van Beter voor Rijswijk. Ed vertelt uw verslaggever dat Beter voor Rijswijk vijf zetels heeft. Daarmee werd de partij in één keer bijna de grootste. In 2018 moet Beter voor Rijswijk ‘veruit de grootste’ worden. Ed was eerder al actief bij een andere lokale partij maar daar was hij het inhoudelijk toch niet helemaal mee eens. Daarom heeft Ed nu zijn eigen partij. De partij heeft veel resultaten om trots op te zijn, al zit Beter voor Rijswijk niet in het college, meldt Ed.

Het statenlidmaatschap van Ed maakt het makkelijker voor uw verslaggever te begrijpen wat Beter voor Rijswijk is: een soort PVV Rijswijk maar dan met een andere naam. Dit blijkt een pijnpunt: zowel Ed als enkele leden benadrukken dat Beter voor Rijswijk niets met de PVV te maken heeft. Organisatorisch zal dit ongetwijfeld kloppen, maar inhoudelijk lijkt er toch een verband. Twee leden vertellen uw verslaggever dat Beter voor Rijswijk islam-kritisch is: geen moskeëen in Rijswijk! Ed vertelt de zaal dat de partij geen jihadisten in Rijswijk wil.

Geen asielzoekers in Rijswijk

We wachten tot na tienen voordat we een beeld krijgen van het bredere programma van Beter voor Rijswijk. Er moeten vooral betere voorzieningen komen: een post voor spoedeisende hulp, een ‘serieuze speeltuin’, meer ruimte voor jongeren, meer cameratoezicht en ‘de Rijswijkse cultuur moet meer in de spotlights komen.’ De gemeente heeft volgens Beter voor Rijswijk al lang genoeg asielzoekers gehuisvest. Dat moeten anderen maar gaan doen, vindt Ed. Ook mogen er geen bezuinigingen komen op het sociale domein. Gemeentesubsidies mogen alleen naar Rijswijkse instellingen gaan.

Zo zien we wat Beter voor Rijswijk is: een volkse partij die moeite heeft echt afstand te houden van de PVV. Dat komt niet alleen door de voorman die ook bij de PVV actief is. Het programma is weliswaar zeer Rijswijks, maar heeft accenten die naadloos aansluiten bij wat de PVV in Rijswijk zou kunnen willen. Het zou ook vreemd zijn als Ed in de provincie een hele andere visie verkondigt dan in Rijswijk. En dus zijn er veel leuke dingen voor de mensen, zowel in de vorm van artiesten in dit leisure centre als in de vorm van het programma. En asielzoekers? Die gaan maar naar Delft.