Politiek

Wilders: motie van wantrouwen tegen Ollongren en Visser wegens dubbele nationaliteit

02-11-2017 11:02

Geert Wilders (PVV) gaat tegen minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) en staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD) een motie van wantrouwen indienen. Ollongren heeft naast de Nederlandse nationaliteit de Zweedse en Visser de Kroatische. Dat bleek aan het begin van het debat over de regeringsverklaring.

De PVV’er wilde van minister-president Mark Rutte weten of er naast Ollongren nog meer bewindspersonen zijn met een dubbele nationaliteit. Die meldde vervolgens dat naast Ollongren ook Visser hem had gezegd  over een tweede paspoort te beschikken. Of andere bewindslieden een dubbele nationaliteit hebben weet Rutte niet, hij heeft daar niet naar gevraagd.

Een meervoudige nationaliteit kan op zichzelf geen reden zijn het functioneren in twijfel te trekken, zei Rutte. Hij noemt de aangekondigde moties ‘onzin en slappe hap’.  Want in 2010 accepteerde de PVV als gedoogpartner van het eerste kabinet-Rutte nog de dubbele nationaliteit van een staatssecretaris. Toen ging het om Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (CDA) die naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit bezit.