Politiek Buitenland

Spaanse aanklager wil Europees arrestatiebevel voor Catalaanse leider Carles Puigdemont

02-11-2017 15:48

De Spaanse openbaar aanklager heeft de rechtbank in Madrid om een Europees arrestatiebevel gevraagd voor de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. Die zit op dit moment in België en kwam donderdag niet opdagen voor verhoren voor de rechtbank.

De rechter beslist vermoedelijk later op de dag of ze inderdaad een arrestatiebevel uitvaardigt. De magistraat geeft dan naar verwachting gehoor aan het verzoek van de aanklager. De Belgische advocaat van Puigdemont verklaarde eerder dat zijn cliënt wil meewerken met de autoriteiten, maar vanwege het politieke klimaat niet naar Spanje wil afreizen.

Puigdemont en andere politici worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van belastinggeld. De autoriteiten zeiden twintig verdachten in beeld te hebben. Daarvan verschenen er uiteindelijk vijftien voor de rechter. Alleen Puigdemont en vier van zijn oud-ministers bleven weg.

De Spaanse regering ontsloeg Puigdemont en zijn medebestuurders nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het bestuur van de regio had eerder de hand in het geïmproviseerde onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Madrid zag die stemming als illegaal en erkende de uitslag niet.

ANP