Politiek

Burgemeester Molenbeek kondigt politieverordening af tegen Geert Wilders

02-11-2017 12:04

De gemeente Molenbeek verbiedt het bezoek van PVV-leider Geert Wilders en Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Het duo is van plan daar vrijdag te gaan wandelen, maar burgemeester Françoise Schepmans wil de twee politici niet op haar grondgebied hebben.

Schepmans verbiedt het bezoek in een politieverordening (PDF). “De activiteit en bijeenkomst van Filip Dewinter en Geert Wilders is verboden op het grondgebied van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Elke bijeenkomst van personen in het kader van dit evenement, deelnemers, organisatoren of tegenstanders, is verboden”, staat daarin. De ‘islamsafari’ is volgens de burgemeester ‘smadelijk en discriminatoir’ naar de inwoners van Molenbeek toe.

Update 12.16 – Wilders: Molenbeek nu officieel islamitisch grondgebied

Dewinter heeft al aangegeven dat het bezoek aan de ‘jihadhoofdstad van Europa’ sowieso doorgaat. Volgens hem is er helemaal geen bijeenkomst gepland, maar leidt hij Wilders te voet en per auto rond door de Brusselse deelgemeente.

De woordvoerder van Schepmans noemde het bezoek eerder al provocerend en zei dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Wilders en Dewinter geven volgens het Vlaams Belang om 12.30 uur een persconferentie in het federaal parlement in Brussel. Daarna willen ze volgens een partijwoordvoerder onder politiebegeleiding naar Molenbeek. Hij zei eerder een stap naar de rechter niet uit te sluiten als de gemeente het bezoek verbiedt.

ANP/TPO