Politiek

Mark Rutte wil niet zeggen wat hij met uitslag sleepwetreferendum gaat doen

02-11-2017 16:59

Premier Mark Rutte gaat ‘extreem gemotiveerd’ campagne voeren voor de zogenoemde aftapwet of sleepwet in de aanloop naar het referendum. “Het is echt cruciaal dat die wet er komt”, vindt Rutte. Hij wijst erop dat de wet allerlei waarborgen bevat om te voorkomen dat de extra bevoegdheden voor de inlichtingendiensten verkeerd worden gebruikt.

Tegenstanders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), zoals die officieel heet, hebben genoeg steun vergaard om een raadgevend referendum af te dwingen. Dat valt samen met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

Rutte wil zich niet verplichten binnen een bepaalde tijd op de uitslag van het referendum te reageren. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vroeg daar woensdag tevergeefs om. Ze wil dezelfde volkswoede voorkomen die ontstond door het lange uitblijven van duidelijkheid na het Oekraïne-referendum. Maar de premier vond dat voorbarig.

Verschillende coalitiepartijen lieten al weten de Wiv niet te willen intrekken, ook niet als de kiezer in maart tegen stemt. Rutte noemde intrekking woensdag ‘een ramp’. Of na een ‘nee’ wel te praten valt over aanpassingen laten VVD, D66 en ChristenUnie in het midden.

Lees ook

Eerste barstje in coalitie: D66 noemt uitspraak Sybrand Buma (CDA) over referendum sleepwet ‘onverstandig’

ANP