Politiek

Geert Wilders: Nederland verdwijnt onder de zwarte schaduw van de islam

01-11-2017 11:26

“Nederland verdwijnt onder de zwarte schaduw van de islam.” Dat zei Geert Wilders aan het begin van het debat over de Regeringsverklaring. “Nederlanders zijn vreemden in eigen land geworden,” aldus de PVV-leider verwijzend naar het ‘islamitisch monster’. “Word wakker en bevrijd ons van de islam.”

SP-leider Emile Roemer verwijt Wilders ‘discriminatie en racisme’. DENK-leider Tunahan Kuzu: “In dit land bepaalt Geert Wilders niet wie Nederlander is en wie niet. Dat bepaalt de Grondwet.”

Nederland was volgens Wilders ooit sterk, eigenwijs en vooral trots. Mensen als Pechtold hebben dat allemaal weggegeven, stelt de PVV-voorman. Die uitspraken tonen volgens Pechtold aan dat het belangrijk is dat het geschiedenisonderwijs meer aandacht krijgt.

Wilders wil verder dat de Tweede Kamer minister Kajsa Ollongren onmiddellijk wegstuurt. Ze heeft ook de Zweedse nationaliteit en wekt daarom de schijn van een dubbele loyaliteit, vindt hij. Hij kreeg bijval van Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet steunt het voorstel van Wilders omdat zij het niet in de haak vindt dat een bewindspersoon ,,onder de rechtsmacht van een ander land valt”. Ook VVD-staatssecretaris Barbara Visser, die in Kroatië is geboren, heeft een tweede nationaliteit.

De PVV probeerde eerdere bewindspersonen met een tweede nationaliteit steevast weg te sturen, telkens tevergeefs. Alleen CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten, die ook een Zweeds paspoort had, mocht ooit van Wilders blijven. De PVV steunde destijds het kabinet waarvan zij deel uitmaakte.

Ook minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus moet meteen opstappen, vindt Wilders. De CDA’er zou ,,een gevaar voor de nationale veiligheid” zijn omdat hij eerder stelde dat jihadgangers moeten kunnen terugkeren en na hun straf op genade moeten kunnen rekenen. Wilders vergeleek de benoeming van Grapperhaus op Justitie met het overlaten van vrouwenemancipatie aan de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. Die wordt door tal van actrices en anderen uit het filmvak beschuldigd van verkrachting en seksuele intimidatie.