Politiek

SP stapt naar de rechter om afdrachtregeling

31-10-2017 12:38

De SP wil de rechter vragen om gemeenten en provincies terecht te wijzen die het salaris van SP-politici niet langer aan de partij willen overmaken. De SP zoekt nog een geschikt voorbeeld om mee naar de rechter te stappen.

De zogeheten afdrachtregeling van de SP staat onder druk. Al sinds de oprichting van de partij moeten politici en bestuurders hun loon laten overmaken aan de partijkas, waaruit ze vervolgens een doorsnee-salaris krijgen uitbetaald. Maar penningmeester Thijs Coppus heeft de indruk dat veel gemeenten overwegen niet langer mee te werken, al heeft tot dusver pas een handvol gemeenten volgens hem daarvoor gekozen.

De rechter gaf de gemeente Noordoostpolder, die het loon van een gemeenteraadslid rechtstreeks aan haar wilde overmaken, eerder dit jaar gelijk. Maar Coppus laat zich daardoor niet uit het veld slaan. Hij wijst erop dat Noordoostpolder nooit eerder meewerkte aan de afdrachtregeling, maar dat veel gemeenten en provincies dat wel al jaren doen. Als zij zouden afhaken, komen ze dus terug op eerdere afspraken, stelt Coppus.

De vorige minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk (PvdA), schreef de lagere overheden in september aan om ze op de uitspraak over Noordoostpolder te wijzen. Volgens Coppus verzet de SP zich principieel tegen deze ‘pesterij’. “Wie is de minister om zich te bemoeien met de manier waarop ons salaris wordt betaald? Dat willen SP’ers zelf bepalen.”

Lees ook

Ronald van Raak – Zure PvdA in actie tegen zuinige SP

ANP