Politiek

Eerste barstje in coalitie: D66 noemt uitspraak Sybrand Buma (CDA) over referendum sleepwet ‘onverstandig’

28-10-2017 15:16

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) noemt de uitspraak van CDA-leider Sybrand Buma zaterdag over het sleepwet-referendum ‘onverstandig’. Bovendien stelt een woordvoerder van de partij dat het om een ‘belangrijk maatschappelijk debat’ gaat. Dat moet eerst worden gevoerd, en daarna moet bekeken worden wat te doen met de uitslag van het referendum.

Buma stelde in De Volkskrant dat de zogenoemde sleepwet er moet komen, en dat hij het geplande referendum niet als ‘echt referendum’ beschouwt. De CDA-voorman benadrukt dat afschaffing van het raadgevend referendum is vastgelegd in het regeerakkoord.

Wilders: Buma’s dictatuur – Baudet: Boycot CDA

GroenLinks wil weten wat er in het nieuwe kabinet precies is afgesproken over de uitslag van een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Voor het debat over de regeringsverklaring volgende week moet premier Mark Rutte met tekst en uitleg komen, vindt Jesse Klaver.

CDA, VVD en de ChristenUnie vinden dat de Wiv er sowieso moet komen. D66 stemde in zowel de Eerste als de Tweede Kamer tegen de wet.

Initiatienemers referendum teleurgesteld in Buma

Ook de Amsterdamse studenten die ruim 400.000 handtekening inzamelden voor een referendum zijn teleurgesteld in Buma. “We vinden zijn uitlatingen erg onprofessioneel en ondemocratisch”, zegt Tijn de Vos namens de initiatiefnemers. “Het is erg zwak van hem dat hij het debat niet aangaat. Maar meerdere burgerrechtenorganisaties en politieke partijen zullen campagne gaan voeren voor het referendum om een sterk nee te laten horen. We hopen dat het volk via de stemming zal laten zien dat deze wet niet oké is en dat er toch aanpassingen gedaan moeten worden. We geven ook zeker niet op.”

ANP/TPO