Politiek

Kiezers hebben minste vertrouwen in Bruno Bruins (minister voor Medische Zorg, VVD)

26-10-2017 14:05

Kiezers hebben het minste vertrouwen in VVD-minister Bruno Bruins (9%). Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 18.000 mensen bij het aantreden van het kabinet Rutte III. Bruno Bruins wordt minister voor Medische Zorg.

Ook VVD-minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen scoort laag: zij staat een na laatste met 12 procent vertrouwen. Op de twee na laatste plaats staat D66-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven met slechts 15%.

Opvallend is het nu al extreem lage vertrouwen in CDA-minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus: slechts 17% heeft vertrouwen in deze minister.

Arie Slob

Het meeste vertrouwen hebben de kiezers in ChristenUnie- minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob. Slob wordt gezien als een integere en eerlijke persoon. Veel mensen denken dat hij door zijn rustige en deskundige optreden de verschillende partijen in het onderwijs bij elkaar kan brengen.

De top 5 wordt compleet gemaakt door Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken (34%), en Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken (31%).

In het onderzoek scoren de meest bekende ministers over het algemeen het hoogst. Uitzondering hierop zijn Eric Wiebes en Sander Dekker. Hoewel driekwart van de ondervraagden hen kent heeft slechts één op de vijf vertrouwen in hen.

Vertrouwen in kabinet

Het vertrouwen in het kabinet als geheel komt uit op 35 procent. Dit ligt lager dan bij de start van de kabinetten Rutte II (42%) en Rutte I (40%). Dit komt onder andere door de kleine meerderheid die het kabinet heeft. De achterban van de regeringspartijen heeft wel massaal vertrouwen: VVD (90%), CDA (83%), D66 (87%), CU (84%). Maar het cijfer wordt naar beneden gedrukt door het lage vertrouwen van de kiezers van andere partijen: GroenLinks (23%), PvdA (23%), Forum voor Democratie (19%), PVV (6%), SP (4%) en 50PLUS (5%).