Politiek

Uit België verbannen haatprediker El Alami Amaouch kan in Den Haag ongestoord zijn gang gaan

26-10-2017 11:17

Een uit België verbannen imam, El Alami Amaouch, blijkt in Den Haag te zijn opgedoken. El Alami Amaouch blijkt ongestoord te prediken in Den Haag. Nederland laat hem ongehinderd zijn gang gaan, meldt De Telegraaf donderdag. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag heeft dit donderdag bevestigd.

De krant meldt dat de imam in België wordt beschouwd als een gevaar voor de samenleving wegens het verspreiden van intolerante boodschappen. Hij zou België zijn uitgezet ‘omwille van de staatsveiligheid’ en nu prediken in de Haagse wijk Transvaal en in de Schilderswijk.

“Deze prediker heeft onze nadrukkelijk aandacht. Het is de gemeente bekend dat hij in Den Haag is en we houden hem nauwgezet in de gaten binnen de mogelijkheden die we hebben. Zijn uitlatingen in het verleden bieden voldoende aanleiding om te willen weten wat hij nu doet”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Volgens hem wordt in Den Haag krachtig opgetreden als iemand “giftige en ontwrichtende boodschappen verspreidt”, om te voorkomen dat zo’n persoon invloed krijgt op de jeugd in de stad.

Tegelijk merkt de woordvoerder op dat de imam een Nederlands paspoort heeft en zich daarom in Nederland mag begeven. “Het is niet aan een gemeente om te bepalen of zo iemand Nederland wel of niet in mag.”

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen vindt dat de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, moet ingrijpen zodra de imam in Nederland de wet overtreedt, zo zegt de volksvertegenwoordiger in De Telegraaf.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten “de man te kennen”, maar niet te kunnen ingaan op individuele zaken. Wel stelt het ministerie in algemene zin dat er passende maatregelen worden genomen als iemand een onderkend gevaar is voor de nationale veiligheid. Ook zijn er eventueel bestuurlijke maatregelen mogelijk, zoals een tijdelijk gebiedsverbod of een meldplicht.

Eerder legde minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie een gebiedsverbod op aan de omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid in de wijken Transvaal en de Schilderswijk, onder meer wegens het uitdragen van intolerante boodschappen.

Anp