Politiek

Formatiewatch – Twaalf verse backbenchers voor coalitiepartijen

24-10-2017 15:47

Zes VVD’ers die in maart net naast het Tweede Kamerlidmaatschap grepen, melden zich alsnog aan het Binnenhof. Ze nemen de plaatsen in van fractieleden die vooral doorschuiven naar het nieuwe kabinet. Zelfs de nummer 42 van de lijst krijgt daardoor een plaats in de 33-koppige fractie. D66 verwelkomt drie nieuwelingen, CDA twee en ChristenUnie een.

Nummer 42 bij de VVD, Leendert de Lange, was tijdens de vorige kabinetsperiode al woordvoerder volksgezondheid in de Kamer. Hij moest na de verkiezingen van 15 maart in de ‘wachtkamer’ plaatsnemen, maar keert nu toch terug. Zes fractieleden worden minister of staatssecretaris, twee vonden er een andere baan en een blijft bij nader inzien liever wethouder.

Behalve De Lange treden Antoinette Laan-Geselschap, Judith Tielen, Hayke Veldman, Rudmer Heerema en Wybren van Haga toe tot de nieuwe VVD-fractie. Die wordt voortaan aangevoerd door Klaas Dijkhoff. Eerder dit jaar kwamen Jan Middendorp en Roald van der Linde al twee vertrokken partijgenoten vervangen.

D66 krijgt versterking van politie- en strafrechtdeskundige Monica den Boer, het Utrechtse oud-raadslid Matthijs Sienot en Joost Sneller. Die laatste was directeur van het wetenschappelijk bureau van de partij.

De CDA-afvaardiging in de Tweede Kamer telt straks twee nieuwkomers, financieel specialist Evert-Jan Slootweg en Lenny Geluk-Poortvliet, stem van de ouderen binnen de partij. Slootweg meende 15 maart al gekozen te zijn, maar moest zijn plaats afstaan aan Maurits von Martels. Die kreeg zoveel voorkeursstemmen dat hij Slootweg passeerde.

Carola Schouten, die de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer verruilt voor het ministerschap van Landbouw, wordt opgevolgd door het Groningse Statenlid Stieneke de Graaf.

Lees ook

Aalberts op Zondag – Nuttige lessen van Ybeltje Berckmoes voor nieuwe onbekende backbenchers

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens