Politiek Buitenland

Spaanse overheid schort autonomie Catalonië zaterdag op

19-10-2017 10:35

Madrid schort zaterdag de autonomie van Catalonië op.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont blijft er vaag over of hij nu wel of niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen.

In een brief aan de Spaanse premier Mariano Rajoy dringt hij opnieuw aan op overleg. Komt dat overleg er niet, dan zou het regionale parlement over een formele onafhankelijkheidsverklaring kunnen stemmen, schrijft hij.

De Spaanse regering had Puigdemont om duidelijkheid gevraagd. De Catalaanse leider maakte zijn schrijven luttele minuten voor het verstrijken van de deadline om 10.00 uur bekend.

De regering in Madrid overweegt de Catalaanse autonomie op te schorten en nieuwe verkiezingen in de noordoostelijke regio uit te schrijven. Artikel 155 van de Spaanse grondwet geeft de centrale regering de bevoegdheid ,,alle noodzakelijke middelen te gebruiken” om een autonome regio te dwingen haar wettelijke plichten te vervullen.

De Catalaanse regering legde een verbod van het grondwettelijke hof naast zich neer en organiseerde op 1 oktober een referendum over onafhankelijkheid. De Spaanse politie trad hardhandig op om te verhinderen dat mensen hun stem uitbrachten. Volgens de Catalaanse regering nam 42,3 procent van de stemgerechtigden aan het referendum deel en stemde 90,1 procent voor onafhankelijkheid.

Lees ook

Spaans leger staat klaar om in te grijpen in Catalonië

ANP