Politiek

Minister Edith Schippers (VVD): ‘Ik voel me gegijzeld door farmaceutische industrie’

17-10-2017 13:50

PERSBERICHT

“Ik voel me gegijzeld door de farmaceutische industrie”, zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid in het politieke onderzoeksprogramma Haagse Lobby van Omroep WNL dat aanstaande donderdag wordt uitgezonden.

Daarin onderzoekt Rick Nieman de farma-lobby rond dure medicijnen. Ondanks alle maatregelen van de overheid zijn de prijzen van sommige medicijnen ongekend hoog. Soms zelfs twee keer zoveel als in het buitenland. Is de farmaceutische industrie zo machtig? Of is er iets anders aan de hand?

Recent liepen de onderhandelingen voor het medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte vast. Het middel kost 170.000 euro per patiënt per jaar. Edith Schippers: “Ik ben heel erg voor marktwerking en concurrentie, maar dan moet er wel wat te concurreren zijn. Dit zijn monopolisten. Dat betekent dat zij de enige zijn die dit geneesmiddel hebben en dat patiënten afhankelijk zijn van die ene aanbieder die dat medicijn heeft.”

De minister wil de macht van de farmacie breken door samen te werken met andere landen. “Dit is een keihard gevecht om geld. Ik vind dit uiteindelijk een situatie waar je als minister niet anders kan dan tegen te vechten. Als je een monopolist bent en je hebt een geneesmiddel en daar vraag je een veel te hoge prijs voor, dan heb je veel te veel macht. En dat is een macht die je niet zou moeten hebben.”

Ook Wouter Bos, bestuursvoorzitter van het VUmc, spreekt harde woorden. Hij noemt de farma-lobby: “Schandalig, hypocriet en soms begrijpelijk.”
PVV-Kamerlid Fleur Agema zegt: “Wij staan met de rug tegen de muur. Zij hebben de macht en wij staan voor een duivels dilemma. Strijden we tegen de hoge prijzen, of geven we mensen die sterven de medicijnen die ze nodig hebben”, zegt Agema, als voorbeeld noemt ze Orkambi tegen taaislijmziekte. “Als het gaat om een levensreddend medicijn, dan moet je eerst de kinderen redden en dan ga je daarna ruzie maken met de farmaceuten.”

Paul Korte, voorzitter van de vereniging Innovatieve Geneesmiddelen zegt dat het wel meevalt met de hoge prijzen. “De gemiddelde prijs van geneesmiddelen is de afgelopen twintig jaar met de helft gezakt.”

/PERSBERICHT