TPOok!

 
Reportage

Chris Aalberts in Den Helder (8): De eeuwige ruzie over de toekomst van het stadhuis

De gemeenteraad is vergeten dat ook ambtenaren moeten kunnen werken

Steun de verslaggeving van Chris Aalberts via crowdfundingplatform Voor de Kunst, voor meer verslaggeving over de Haagse en lokale politiek in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Doneer hier.

 

Als er een thema is waar je Helderse politici voor wakker kunt maken, is het wel het nieuwe stadhuis. Het huidige stadhuis is een pand zoals je dat in een sociaal zwakke gemeente verwacht: er gaat geen enkele grandeur vanuit en dat is ook nooit de bedoeling geweest. Het is gebouwd als een verzorgingstehuis en dat is zowel binnen als buiten goed te zien: lange gangen met kamers met een balkon. Er zit nog een douche verstopt in een gangetje achterin de centrale hal. Vanzelfsprekend uitgevoerd in een jaren tachtig stijl die geen enkele renovatie zou overleven.

Binnenkort zal deze douche vermoedelijk dan ook niet meer aanwezig zijn, want het Helderse gemeentehuis wordt binnenkort gerenoveerd. Gisteren besloot de Helderse gemeenteraad tot die renovatie, na meer dan tien jaar discussie en heel veel politiek gedoe. Ooit was het plan een nieuw stadhuis te bouwen op de plek van het station en het postkantoor. Maar in Den Helder houden ze niet van megalomane ambtenarenpaleizen, zoals critici dit plan jarenlang noemden. De voorstanders van renovatie lijken de strijd te hebben gewonnen, maar in Den Helder weet je het nooit.

Critici kunnen niet rekenen

Critici vragen zich af waarom er überhaupt een nieuw stadhuis zou moeten komen. ‘De kamers kunnen toch geventileerd worden?’ zegt een boze burger tegen me. Het gebouw zou aan alle eisen voldoen en er hooguit wat gedateerd uit zien. Voorstanders van nieuwbouw denken dat een nieuw stadhuis het centrum aantrekkelijker maakt en dat het goedkoper is om een nieuw gebouw neer te zetten dan om het oude te renoveren. Een eindeloze hoeveelheid berekeningen en getallen zijn het gevolg. Raadsleden beschuldigen elkaar ervan niet te kunnen rekenen.

De stadhuisdiscussie gaat dan ook niet over cijfers, maar over ‘principes’. Het onuitgesproken idee is dat een stadhuis geen geld mag kosten en dat het dus altijd te duur is. De redenen om geen nieuw stadhuis te bouwen zijn de alom betwiste rekensommen en het flinterdunne argument dat er weleens een gemeentelijke herindeling zou kunnen komen waardoor de nieuwbouw later niet meer nodig is. Vergezocht, want toen omliggende gemeenten – Schagen en Hollands Kroon – niet zo lang geleden fuseerden overwoog niemand Den Helder daarbij te betrekken.

Bewegen is niet toegestaan

Trots op Nederland voerde in 2010 campagne tegen een nieuw stadhuis, haalde een zesde van de stemmen maar ging uiteindelijk toch mee in de plannen voor nieuwbouw. Raadsleden liepen weg en de partij verdween helemaal van het politieke toneel. In 2014 veroverde de Stadspartij met een campagne tegen een nieuw stadhuis een derde van de zetels. De nieuwe coalitie met de Stadspartij draaide het besluit het nieuwe stadhuis aan te leggen terug en zo begon de discussie weer van voren af aan.

Een paar maanden geleden besloot de gemeenteraad met een nipte meerderheid een renovatie voor te bereiden. Er werd ruim zeven ton uitgegeven ter voorbereiding. De echte renovatie moest toen negen miljoen gaan kosten. Inmiddels zijn de kosten alweer omhoog gegaan met een slordige twee miljoen en de VVD voorspelt dat er waarschijnlijk nog een soortgelijk bedrag bijkomt. Of renovatie echt goedkoper is dan nieuwbouw weet inmiddels niemand meer, maar men gaat voorlopig maar verder op het ingeslagen pad.

Race tegen de klok

Dat wordt een race tegen de klok, want de renovatie moet bij de gemeenteraadsverkiezingen begonnen zijn. Anders is er een kans dat de nieuwe raad de boel alsnog terugdraait en de discussie weer opnieuw begint. Er zijn al aanwijzingen in die richting: Helderse ondernemers vinden het renovatieplan slecht en laten dat regelmatig weten, er is een luchtballonnetje opgelaten het stadhuis in de leegstaande V&D te huisvesten, het college van B&W is tegen het renovatieplan wat door een meerderheid van de raad is afgedwongen en misschien wel de belangrijkste: er wordt openlijk getwijfeld of er een bouwbedrijf is dat de renovatie voor het begrote bedrag wil uitvoeren.

Volgens de voorstanders van renovatie is het allemaal een complot van de woningstichting in Den Helder, die met een mislukt bouwproject zit en daarom een nieuwe locatie in de aanbieding heeft. De voorstanders geven nu al meer geld uit dan ze een paar maanden geleden van plan waren, voor een gebouw waarvan het twijfelachtig blijft of het na de renovatie aan de arbo-eisen zal voldoen. Maar of de voorstanders van nieuwbouw verstandiger zijn, blijft de vraag. In Den Helder probeert iedereen plannen waarmee ze het oneens zijn terug te draaien. Daar kleeft altijd een forse rekening aan.

Niet in de laatste plaats voor de mensen die in het stadhuis moeten werken. Het regent letterlijk naar binnen. Een ambtenaar: ‘Er staan emmers in de gang.’ De raadsleden waren te druk met bekvechten om te bedenken dat de ambtenaren ook nog moeten kunnen werken. 

Steun de verslaggeving van Chris Aalberts via crowdfundingplatform Voor de Kunst, voor meer verslaggeving over de Haagse en lokale politiek in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Doneer hier.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.