Politiek

Kiesraad mag gaan tellen voor sleepnetreferendum

16-10-2017 13:08

Het referendum over de sleepwet is weer een stapje dichterbij gekomen. Vandaag heeft één van de initiatiefnemers de laatste 15000 handtekeningen ingediend bij de Kiesraad. Het is nu aan de Kiesraad om te kijken of alle handtekeningen ook geldig zijn. Dit doen ze door steekproefsgewijs te controleren of de persoon die getekend heeft ook daadwerkelijk in de Basisregistratie Personen (BRP) te vinden is.

In totaal hebben zo’n 400000 mensen het verzoek ondertekend. 300000 handtekeningen is het minimale aantal dat nodig is om het verzoek in te kunnen dienen. De Kiesraad verwacht ongeveer 1 november duidelijk te kunnen maken of er een referendum komt over de Sleepwet.

De initiatiefnemers noemen het de Sleepwet aangezien de Nederlandse inlichtingendiensten ineens heel veel informatie binnen kunnen halen. Zoals vissers ook op zee slepen om veel vis te vangen. De initiatiefnemers zijn bang dat de privacy van burgers geschaad wordt door de wet en willen dat het Nederlandse volk zich uitspreekt over de wet.

TPO/ANP