Politiek

PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber wil deze maand nog nieuwe TBS-wet in Eerste Kamer afronden

15-10-2017 17:38

De PVV-fractie in de Eerste Kamer wil dat de senaat deze maand nog de nieuwe TBS-wet behandelt. Dat zegt fractievoorzitter Marjolein Faber zondag tegen ThePostOnline.  Faber heeft Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) zondag verzocht om direct na het herfstreces (maandag 23 oktober) of dinsdag 31 oktober de wet te behandelen omdat minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD) dan toch in de Eerste Kamer is. Aanleiding is de moord op Anne Faber.

De wet die al vijf jaar voorligt in de Eerste Kamer zal vooralsnog eind januari 2018 behandeld worden. Faber wil de wet vanwege de moord op Anne Faber deze maand nog afronden omdat haar verdwijning en tragische uitkomst ‘heel veel beroering heeft veroorzaakt in de samenleving.’ Faber: “Het verleden leert dat als men echt iets heel snel wil afhandelen dat ook gebeurt. Eind vorige maand ging de de wet betreffende het eigen risico in één dag door beide kamers.”

Broekers-Knol stuurde vrijdagavond een brief naar de Tweede Kamer (PDF) nadat daar vragen gerezen waren over de voortgang van de wet. Ze wees daarin op het feit dat de wet behandeld wordt in samenhang met twee andere wetten die te maken hebben met geestelijke gezondheidszorg: “Ik vertrouw erop daarmee het mogelijke misverstand weg te nemen dat de behandeling van het wetsvoorstel ‘al jarenlang stilligt’.”

Volgens Faber hoeft hoeft dat geen probleem te zijn: “In de Tweede Kamer zijn de wetsvoorstellen afzonderlijk behandeld en goedgekeurd. Afzonderlijke behandeling is in de Eerste Kamer dus ook heel goed mogelijk.”

De nieuwe wet komt erop neer dat bestaande informatie over iemands gedrag van behandelaars en artsen verkregen kan worden, zodat de rechter in ieder geval over die gegevens kan beschikken als iemand niet meewerkt. Verdachte in de moord op Anne Faber Michael P. kreeg eerder na de verkrachting van twee minderjarige meisjes geen TBS omdat hij niet wilde meewerken aan een onderzoek naar zijn psyche.

Lees ook

Bonusquote: zo gevaarlijk is de opgepakte verdachte in zaak Anne Faber

Dossier Anne Faber