TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Spaans leger staat klaar om in te grijpen in Catalonië

Plannen Operatie Maliënkolder gereed

Tags:

Het Spaanse leger staat klaar om de politie en Guardia Civil in Catalonië te helpen als de regering in Madrid de Catalaanse autonomie tijdelijk opheft. De Spaanse chef-van-staven, generaal Fernando Alejandre Martínez die een paar jaar terug nog in Brunssum voor de NAVO werkzaam was, heeft daarvoor het Plan Maliënkolder klaarliggen, meldde woensdag de krant El País.

“Wij zijn militairen en we zijn dol op plannen voor eventualiteiten maken”, verduidelijkte de generaal. Hij zei dat de legerkonvooien die al in Catalonië gesignaleerd zijn, voornamelijk materiaal vervoeren voor eventuele troepen die ingezet worden. Het is vooralsnog een logistieke operatie. Doel van het Plan Maliënkolder is voornamelijk bijstand aan de nationale politie verlenen.

Het 17.000 man tellende politiekorps van de autonome regio Catalonië, de Mossos d’Esquadra, wordt als bondgenoot en beschermer van separatisten gezien. Madrid heeft daarom politie uit andere Spaanse streken naar Catalonië gestuurd.

Het leger treedt alleen op als de regering in Madrid daar uitdrukkelijk opdracht toe geeft, beklemtoonde een generaal buiten dienst tegenover El País.

ANP/Foto: De Spaanse Koning Felipe met zijn legerleiders

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.