TPOok!

 
Politiek

Justitie maakte fouten met screening voor kinderopvang, taxibranche en MIVD

'Continue screening' voor Verklaring Omtrent Gedrag faalde - Tweede Kamer wist van niets, eveneens door 'technisch probleem'

Door een softwareprobleem bij de Justitiële Informatiedienst (Justid) zijn er in 2016 fouten gemaakt met de screening van personen in de kinderopvang- en taxibranche. Later dat jaar bleek ook dat Justid maandenlang geen informatie doorgaf aan de militaire inlichtingendienst MIVD. Ook dit jaar zijn fouten gemaakt. De Tweede Kamer was daar tot vandaag niet van op de hoogte omdat een brief over de kwestie van toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur door een technische fout nooit het parlement heeft bereikt. Dat schrijft zijn opvolger Stef Blok woensdag aan de Tweede Kamer.

‘Continue screening’ voor Verklaring Omtrent Gedrag faalde

Justid beheert het Justitieel Documentatie Systeem (JDS). In dit informatiesysteem staan personen die met Justitie in aanraking zijn gekomen. Voor de kinderopvang- en taxibranche vindt zogenaamde ‘continue screening’ plaats. Dat houdt in dat wanneer iemand een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) heeft gekregen er alarmbellen afgaan wanneer deze persoon met Justitie in aanraking komt. Ook voor de MIVD vindt deze continue screening plaats.

In juli 2016 ontdekte Justid dat wijzigingen van twee medewerkers in de kinderopvang en twee van taxichauffeurs niet werden doorgegeven door een softwarefout. Een maand later kwam Justid er achter dat de MIVD sinds maart dat jaar geen wijzigingen meer kreeg doorgestuurd.Volgens Blok hebben ondanks deze fouten zich echter geen incidenten voorgedaan.

Ook in 2017 werden fouten gemaakt

In september 2017 is door Justid ontdekt dat door een technische fout in JDS in negen gevallen onjuiste uittreksels uit de justitiële documentatie zijn verstrekt aan onder meer de IND, MIVD en aan de politie. Ook hier was er naderhand geen sprake van negatieve consequenties, volgens Blok.

De technische fouten vorig jaar en dit jaar liggen volgens Blok aan de veroudering van het JDS-softwaresysteem. Bovendien was er onvoldoende aandacht voor ‘technisch noodzakelijk onderhoud van dit kernsysteem’. Blok: “Dit laatste komt door de hoge druk op het JDS de afgelopen jaren vanwege een grote toename van screenings- en VOG-aanvragen. Het tijdelijk stilleggen van JDS voor technisch onderhoud kwam daardoor in het gedrang.”

Begin 2018 komt er een nieuw systeem, tot die tijd gaat men op de oude voet verder.

Tweede Kamer wist van niets, eveneens door ‘technisch probleem’

De Tweede Kamer was tot vandaag niet op de hoogte van de kwestie. Tot vandaag ging Blok er van uit dat zijn voortganger Ard van der Steur de Tweede Kamer al per brief had ingelicht. “Helaas heb ik moeten constateren dat die brief vanwege een technisch probleem met het omzetten van de digitale stukkenstroom bij Veiligheid en Justitie  niet naar de Tweede Kamer is verzonden. Daarom informeer ik u bij dezen alsnog hierover.”

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.