Reportage

Geert Wilders wordt vast onrustig van de Haagse partij van Richard de Mos

11-10-2017 11:20

Steun de verslaggeving van Chris Aalberts via crowdfundingplatform Voor de Kunst, voor meer verslaggeving over de Haagse en lokale politiek in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Doneer hier.

 

Hij zal het imago zijn hele leven met zich meedragen: ooit was Richard de Mos Tweede Kamerlid voor de PVV. Hij hield het drie jaar vol, maar toen vond Geert Wilders het wel mooi geweest: De Mos kwam niet meer terug op de kandidatenlijst. Een behoorlijke misrekening van Wilders, zo lijkt het. In 2014 kwam De Mos met zijn eigen partij met drie zetels in de Haagse gemeenteraad. Dinsdagavond trapt hij zijn campagne af voor de gemeenteraadsverkiezingen van komend jaar. Hij brengt in Den Haag opmerkelijk veel mensen op de been. Pizzeria Burrata staat helemaal vol.

We moeten goed begrijpen dat ‘Groep De Mos’ géén lokale PVV is, zo vertellen meerdere aanwezigen. Dat lijkt te kloppen: Groep De Mos lijkt helemaal niet op de club van Wilders. Dat begint al bij het feit dat de PVV nooit bijeenkomsten organiseert. Daarnaast gaat deze campagneaftrap helemaal niet over de islam of integratie. Die woorden vallen niet één keer. Tenslotte blijkt het publiek bij Groep De Mos representatief voor de culturele diversiteit die Den Haag rijk is. Behalve bij de PvdA zie je nergens zoveel Nederlanders van kleur. GroenLinks zou er jaloers op zijn.

Een ontzettend lokale partij

Groep De Mos trekt inmiddels politici van andere partijen aan. Rachid Guernaoui was eerder fractievoorzitter van D66 in de Haagse gemeenteraad en stond dit jaar nog op plaats 37 van de lijst voor de Tweede Kamer. Hij is overgestapt en door D66 geroyeerd. Hij is hier campagneleider. Vanavond komt hij vertellen dat Groep De Mos een heuse social media strategie heeft en dat er binnenkort een nieuwe website komt. Hij denkt dat Groep De Mos acht van de 45 Haagse zetels gaat halen. Dat is meer dan de grootste partij – D66 – nu heeft.

Richard de Mos doet daar nog een schepje bovenop. Hij gaat voor tien zetels of meer. Volgens De Mos heeft Rotterdam laten zien dat lokale partijen populair zijn. Deze verwijzing naar Leefbaar Rotterdam heeft nadrukkelijk geen inhoudelijke betekenis. Groep De Mos is er voor alle Hagenaars die van de stad houden, zo benadrukken meerdere aanwezigen. De partij doet uitdrukkelijk niet aan ‘een tweedeling in de samenleving’ zoals Leefbaar Rotterdam of de PVV dat doen. Dat De Mos ooit zelf bij de PVV zat, is men hier allang vergeten.

Voor de problemen van de mensen

Waar Groep De Mos precies voor staat is niet zo duidelijk. Uw verslaggever laat zich meerdere keren vertellen dat andere partijen de problemen van gewone Hagenaars niet oplossen, verergeren of negeren. Ondernemers hebben bijvoorbeeld last van allerlei gemeentelijke regels. Groep De Mos luistert naar de mensen. Het staat zelfs op de posters aangekondigd: de partij gaat de stad in om ideeën en problemen aan te horen. Die komen dan in het verkiezingsprogramma terecht. In de lokale politiek heb je geen ideologie nodig, zegt men hier.

Het enthousiasme voor Groep De Mos lijkt aanzienlijk. Er is een campagnebus aangekocht en in de partijkleuren gespoten. Allerlei sponsors staan er met hun logo op. Er is een ‘Club van 100’ van Hagenaars die de partij met minstens honderd euro hebben gesteund. Groep De Mos heeft inmiddels 300 leden en de jongerenorganisatie heeft er twintig. De pizzeria staat vanavond helemaal vol met zeker honderd aanwezigen. Zoveel enthousiasme voor een partij is zeldzaam.

Vervelend voor Geert

Voor welke partijen Groep De Mos een electorale bedreiging is, is niet helemaal duidelijk. De Mos zou nuttige dingen doen voor ondernemers, maar wil óók de armoede bestrijden. ‘Links’ en ‘rechts’ zijn labels die bij weinig aanwezigen een belletje doen rinkelen. Een ondernemer vertelt dat de achterban landelijk op zeer verschillende partijen stemt. Lokaal kan elke partij dus zetels aan Groep De Mos verliezen. Toch lijkt de PVV kwetsbaarder dan de rest. De Mos wil immers net als Wilders afrekenen met ‘de gevestigde orde’. Daar hoort de lokale PVV bij: hier klinkt openlijk de kritiek dat de PVV in de Haagse gemeenteraad nooit iets klaarspeelde.

De Mos overvleugelt zijn voormalige partij in allerlei opzichten: hij begint nu al met de campagne, lijkt veel enthousiaste mensen op te kunnen trommelen en komt met zijn campagnebus naar de mensen toe. De kans dat Hagenaars de partij de komende maanden tegenkomen lijkt levensgroot, terwijl het maar de vraag is of zij één keer iets van de campagne van de lokale PVV gaan merken. Als die überhaupt al campagne voert. Zouden Hagenaars één PVV-gemeenteraadslid kennen? Een voormalig PVV-raadslid weet zeker van niet, terwijl iedereen in Den Haag Richard de Mos wél kent.

Zo lijken de lokale verkiezingen in Den Haag nog spannend te worden. In ieder geval voor de PVV.

 

Steun de verslaggeving van Chris Aalberts via crowdfundingplatform Voor de Kunst, voor meer verslaggeving over de Haagse en lokale politiek in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Doneer hier.