avatar
   
Politiek

Nieuw kabinet komt met eigen Rijdende Rechters

'Buurtrechter' moet bemiddelen en rechtspreken in kleine zaken

Het nieuwe kabinet gaat experimenten met buurtrechters mogelijk maken. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat juridische procedures zo complex zijn dat zij niet altijd voldoen voor het oplossen van alledaagse problemen van burgers.

De partijen willen dan ook experimenten met buurtrechters die regelmatig in de buurt zitting hebben, financieel laagdrempelig zijn en zich richten op juridisch eenvoudige zaken. Ze moeten bestaan uit (kanton)rechters die ook in de gewone rechtspraak werkzaam zijn of waren.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft eerder gepleit voor zogeheten ‘vredesrechters’ op buurtniveau. De buurtrechters zouden dan net als de van televisie bekende ‘rijdende rechter’ moeten bemiddelen en rechtspreken in kleine zaken.

ANP

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.