Politiek

300.000 handtekeningen voor referendum over sleepwet binnen

09-10-2017 15:54

De initiatiefnemers van een raadgevend referendum over de zogenoemde tapwet, ook wel de sleepwet genoemd, hebben inmiddels ruim 300.000 handtekeningen opgehaald. Dat is voldoende om zo’n volksstemming over de wet af te dwingen. De Kiesraad controleert de ingezamelde handtekeningen. Het is de bedoeling dat het referendum tegelijk plaatsvindt met de gemeenteraadsverkiezingen, 21 maart 2018.

Ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers

De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De wet, die officieel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet, werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer en treedt per januari 2018 in werking, nog voor het eventuele referendum wordt gehouden.

Een raadgevend referendum werd één keer eerder gehouden: op 6 april vorig jaar gingen Nederlanders naar de stembus om zich uit te spreken over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dat gebeurde na een initiatief van het comité GeenPeil.

Een van de initiatiefnemers van het komend referendum, student Tijn de Vos, benadrukte maandagmiddag nogmaals waarom hij en zijn medestudenten het initiatief tot het referendum hebben genomen: “Het is belangrijk dat mensen weten dat de mogelijkheid bestaat dat mensen afgeluisterd worden. Dat kan tot zelfcensuur leiden en dat ondermijnt onze democratische rechtstaat.”

Kiesraad: Wat ons betreft gaat referendum door

Volgens de Kiesraad zijn de formulieren nog niet ingediend. “Laat staan dat ze gecontroleerd zijn. Wij zijn nog niet zover.” Als de ondersteuningsverklaringen op tijd zijn ingediend, controleert de Kiesraad die. Op 1 november maakt de Kiesraad bekend of voldoende geldige verklaringen zijn ingediend.

Volgens uitgelekte plannen van het regeerakkoord zou een nieuw kabinet overigens af willen van het fenomeen raadgevend referendum. Hoe zich dit precies verhoudt tot het referendum over de sleepwet, kan de woordvoerder van de Kiesraad niet zeggen. “Wij gaan er van uit dat het referendum zonder meer gaat plaatsvinden, als er voldoende geldige verklaringen zijn.”

ANP