Opinie

Rutte III: gekozen burgemeester gaat er echt komen (‘nu echt, heus, beloofd’)

07-10-2017 10:55

Het nieuwe kabinet maakt de weg vrij voor de gekozen burgemeester. De vier formerende partijen scharen zich achter de grondwetswijziging die dat mogelijk maakt. Daardoor is de vereiste tweederde meerderheid in zowel Tweede als Eerste Kamer verzekerd, omdat ook voldoende oppositiepartijen voorstander zijn. Hoe de burgemeestersverkiezing daarna gaat verlopen, gaat het kabinet nog uitwerken. Dat meldt de Volkskrant.

Onder Rutte II is al een eerste stap gezet naar de gekozen burgemeester.

De gekozen burgmeester was al sinds 1966 (vorige eeuw) een kroonjuweel van D66. Uiteindelijk werd dit kroonjuweel voor een paar tientjes en een blikje bier op de zwarte markt verpatst toen D66-minister Thom de Graaf zich na een landelijke campagne voor de gekozen burgemeester liet BENOEMEN tot burgemeester van Nijmegen.

Tot op heden worden burgemeesters in Nederland benoemd door de Commissaris van de Loning in de betreffende provincie waaronder de gemeente valt. In de praktijk betekent dit vooral dat PvdA’ers zijn verzekerd van een plekje in de partijkartelbaantjescarrousel, ook als helemaal niemand in Nederland nog op de PvdA stemt. Sowieso geldt voor de meeste carrierepolitici (meer dan 90% van de Tweede Kamer) dat het burgmeesterschap van een middelgrote provinciale gemeente de kroon op hun carriere is en het best denkbare gegarandeerde toppensioen.

Dankzij het systeem van benoemde burgemeesters is nu de schrijnende situatie ontstaan dat veel middelgrote gemeenten in Nederland met een PvdA’er als burgemeester opgescheept zitten terwijl de meeste burgers in die middelgrote gemeenten de PvdA juist zoveel mogelijk hebben weggestemd.

Anp/TPO