Politiek

Femke Halsema presenteert radicaal antwoord op vluchtelingencrisis

03-10-2017 13:34

PERSBERICHT

Op dinsdag 10 oktober om 20:00 presenteert Femke Halsema in De Balie haar utopisch essay Nergensland, waarin zij een radicaal antwoord op de wereldwijde vluchtelingencrisis formuleert. In deze eerste publieke presentatie in Amsterdam zal zij haar idee omtrent de opvang van vluchtelingen in ‘stadstaten’ uiteen zetten en hierover in gesprek gaan met jurist en rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema, UvA’s Hoofddocent Politicologie Armen Hakhverdian en publicist Kiza Magendane. Wat zijn de mogelijkheden, onmogelijkheden en gevolgen van Halsema’s plan?

Halsema’s radicale oplossing voor het schrijnende probleem van de grote hoeveelheden wereldwijde vluchtelingen ontstond eind 2016 in De Balie. Omdat De Balie de noodzaak van utopische vergezichten onderkent heeft zij Halsema in de loop van het maakproces van Nergensland voorzien van doorlopende feedback, contacten uit haar netwerk en ruimte. Ook Renée Janssen, deelnemer aan De Balie Academie, werkte mee aan het project.

Samen met De Balie organiseerde Halsema diverse expert meetings om haar idee vorm te geven. Een brede selectie van stedenbouwkundigen, juristen, politici en filosofen schoven aan. Onder anderen industrieel ecoloog Eva Gladek, uitgever en journalist Teun Gautier, landschapsarchitect Adriaan Geuze en publicist en politicus Zihni Ozdil namen deel aan deze ontmoetingen.

Over Nergensland: In Nergensland schetst Halsema een oplossing voor de ongekend grote hoeveelheden mensen die momenteel, vaak meerdere decennia, in vluchtelingenkampen wonen die zijn ingericht op tijdelijkheid. Halsema stelt voor om in plaats van kampen een soort stadstaten op te richten die in hun eigen economische behoeften voorzien, met publieke voorzieningen zoals waterleiding en een elektrisch netwerk. Stadstaten, die inwoners van een paspoort en rechten voorzien, zouden een vorm van burgerschap en daardoor menselijke waardigheid bieden, die vluchtelingen momenteel in kampen niet vinden.

Nergensland is gepubliceerd in de serie Nieuw Licht. In deze serie leggen filosofen Frank Meester en Coen Simon toonaangevende en hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassieke tekst.

Op 10 oktober praten we verder over Halsema’s idee met de volgende experts: Bastiaan Rijpkema is jurist en rechtsfilosoof aan de Universiteit Leiden. Hij won met zijn boek Weerbare Democratie de Prinsjesboekenprijs 2016. Armen Hakhverdian is Universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Kiza Magendane is student politicologie én publicist. Magendane schreef onder andere voor OneWorld en de Volkskrant. Femke Halsema (1966) was tussen 1998 en 2011 Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van GroenLinks. Nu schrijft ze, maakt ze tv-programma’s en werkt ze als toezichthouder in de publieke en private sector. In 2016 verscheen Pluche, waarvan meer dan 50.000 exemplaren werden verkocht.

/PERSBERICHT

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 
 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 
 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens
 
 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens