Politiek

Referendumdebat – Martin Bosma (PVV) trolt D66 met speech van Alexander Pechtold

27-09-2017 14:59

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft in de Tweede Kamer een minutenlang pleidooi gehouden voor het bindend referendum, waarna hij zei dat hij de tekst letterlijk had overgenomen van D66-leider Alexander Pechtold. Die partij was eerder voor het referendum, maar heeft de handen er inmiddels vanaf getrokken.

Bosma zei dat volksvertegenwoordigers en het parlement niet onfeilbaar zijn en dat een referendum geen aanval is op de democratie maar een goede aanvulling op een systeem uit de 19e eeuw. Daarom zou de bevolking de mogelijkheid moeten krijgen om ja of nee tegen een wet te kunnen zeggen. “Het enige wat ik heb gedaan is van D66 de PVV maken”, aldus Bosma. Bosma had harde woorden voor ‘grachtengordelclub’ D66: “D66 is een lifestyle, geen politieke partij, ze hebben geen ideologie.”

De Tweede Kamer zal niet instemmen met het bindend referendum. De eerdere voorstanders D66, GroenLinks en de PvdA hebben hun handen er vanaf getrokken. Inmiddels verdedigt SP-Kamerlid Ronald van Raak het initiatiefwetsvoorstel.

“Wees niet zo bang voor de burger. Het zijn maar mensen”, voegde Bosma de PvdA nog toe.

Lees ook

Au! – Originele indieners PvdA en D66 Referendumwet zitten woensdag wél naast Ronald van Raak (SP) in Vak K