Politiek

SP Hoorn zegt vertrouwen in afdelingsvoorzitter op

26-09-2017 15:34

De SP-fractie van Hoorn en SP-wethouder Nel Douw hebben hun vertrouwen in afdelingsvoorzitter Yvonne Kostelijk opgezegd. Aanleiding vormen haar uitspraken op de landelijke partijraad zaterdag.

Daar noemde Kostelijk de Hoornse SP-fractievoorzitter Mathé van Stralen een ,,ongeleid projectiel” voor wie ze graag ‘een niettang had gehad om zijn mond dicht te nieten’. Fractie en wethouder vinden dat dit niet kan.

Kostelijk kwam vorige week in het nieuws toen bekend werd dat de SP-afdeling in Hoorn niet mag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens haar is de afdeling in de ban gedaan omdat men zich niet genoeg op straat zou laten zien. De afdeling zou ook kwetsbaar zijn nadat een aantal mensen door onder meer ziekte en overlijden was weggevallen.

Op de landelijke partijraad zei Kostelijk ook dat de afdeling Hoorn op een man na achter landelijk SP-voorzitter Ron Meyer en het landelijk bestuur staan. Maar donderdag bleek dat juist niet zo te zijn in een lokale ledenvergadering, aldus de fractie. “Deze uitspraak leidde eveneens tot verlies van vertrouwen.”

ANP