Politiek Buitenland

21 maanden celstraf voor gevallen progressieve held Antony Weiner wegens sexting met minderjarige

25-09-2017 17:23

De Amerikaanse oud-politicus Anthony Weiner is maandag in New York veroordeeld tot 21 maanden celstraf vanwege sexting met een minderjarige. Weiner stuurde in 2016 driemaal seksueel getinte berichten met zijn telefoon naar een vijftienjarig meisje uit de staat North Carolina. Bovendien vroeg hij om naaktfoto’s van het slachtoffer.

Schaduw over campagne Hillary Clinton

De zaak van Weiner wierp een schaduw over de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Huma Abedin, de echtgenote van de Democraat Weiner, is een vriendin van Hillary Clinton en zij werkte ook mee aan haar verkiezingscampagne. Abedin heeft scheiding van haar man aangevraagd nadat eind vorig jaar bekend werd dat Weiner voor de derde maal betrokken was bij een sexting-schandaal.

Carlos Danger

Weiner legde in de zomer van 2011 zijn functie als lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neer. Hij gold als een belofte binnen de Democratische partij.  Hij werd destijds aangeschoten wild toen pikante foto’s opdoken die hij had verstuurd naar vrouwen. De ophef ontstond doordat de parlementariër loog over de kwestie. Hij stelde dat zijn Twitteraccount was gehackt en dat iemand anders verantwoordelijk was voor de verzending van de afbeeldingen. Later erkende Weiner dat hij niet de waarheid had verteld.

In 2013 kwam hij opnieuw in opspraak tijdens zijn campagne voor het burgemeesterschap voor New York. Seksueel getinte gesprekken op Facebook en een foto werden onthuld. Weiner opereerde toen onder het pseudoniem Carlos Danger.