TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Nieuwkomer Alternative für Deutschland (AfD) derde partij van Duitsland

Historisch verlies Martin Schulz (SPD) - Angela Merkel wederom grootste

Tags:

De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) wordt volgens exitpolls de derde partij van Duitsland. De partij komt naar verwachting uit op meer dan 13 procent van de stemmen, wat meer is dan eerdere peilingen aangaven (11 procent). Vier jaar geleden haalde de toen nog meer gematigde AfD de kiesdrempel (5 procent) niet en bleef steken op 4,7 procent.

De partij werd in 2013 opgericht door eurosceptici die zich vooral tegen de euro en het economisch beleid van Berlijn en Brussel keerden. De partij is sindsdien na een serie interne ruzies naar populistisch rechts opgeschoven en keert zich vooral tegen immigratie.

Update 19.01 – Conservatief-liberale FDP keert na vier jaar terug in Bondsdag

De conservatief-liberale FDP (Freie Demokratische Partei) keert na vier jaar afwezigheid terug in de Bondsdag dankzij ruim 10 procent van de stemmen. De Groenen zouden op ruim 9 procent kunnen rekenen en de links-radicale Die Linke op bijna 9 procent.

Historisch verlies sociaal-democraten

De Duitse sociaaldemocratische partij SPD wil in de oppositie, na het voor haar slechtste resultaat ooit in verkiezingen voor de Bondsdag.

De SPD behaalde volgens prognoses op basis van exitpolls ongeveer 20 procent van de stemmen. De leiding van de partij besloot daarop dat van voortzetting van de ‘Grote Coalitie’ met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel geen sprake kan zijn, zo lieten vicevoorzitter Manuela Schwesig en fractievoorzitter Thomas Oppermann weten.

De partijleiding vindt dat Martin Schulz kan aanblijven partijvoorzitter. Zijn positie staat niet ter discussie.

Angela Merkel wederom de grootste

Volgens exitpolls wordt de christendemocratische partij van bondskanselier Angela Merkel weer de grootste partij in de Bondsdag. De exitpolls zijn zondag kort na de sluiting van de stembureaus (18.00 uur) gepubliceerd en bieden normaal gesproken een redelijk betrouwbaar beeld van hoe de uitslag er uit gaan zien.

De overwinning van Merkel houdt volgens de peilingen echter wel een verlies aan zetels voor Merkels CDU in. Dat betekent dat de vorming van een regeringscoalitie straks moeilijk wordt.

Ruim zestig miljoen mensen konden zondag een nieuwe Duitse Tweede kamer kiezen.

Lees ook

LIVE – Duitsland kiest: Sietske Bergsma vanuit Berlijn

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.