Politiek

Frans Timmermans spreekt Jean-Claude Juncker tegen: toch subsidie voor anti-Europese partijen

15-09-2017 13:47

De drempel voor Europese politieke partijen en stichtingen om subsidie van de EU te krijgen wordt opgehoogd. De Europese Commissie wil dat de voorwaarden worden aangescherpt.

“We zouden de zakken van anti-Europese extremisten niet moeten vullen”, zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker deze week. Zijn tweede man Frans Timmermans presenteerde vrijdag de officiële plannen. Hij benadrukte dat het ‘op geen enkele manier’ de bedoeling is om te dicteren wat het programma van Europese partijen moet zijn. “Partijen zijn vrij om te zeggen wat ze vinden, ook tegen de EU. Dat is democratie. Maar de huidige regels lokken misbruik uit.”

Nu worden soms partijen opgericht met maar één handtekening. ,,Sommigen lijken alleen opgezet om geld op te halen, dat moet ophouden”, zegt Timmermans. Bij een aanvraag zou in de toekomst in minstens zeven lidstaten serieuze steun van nationale partijen moeten worden gevonden.

Van de fondsen wordt nu 15 procent gelijk verdeeld over de Europese partijen, ongeacht het aantal kiezers dat ze achter zich hebben . Het zou democratischer zijn om dat terug te brengen naar 5 procent, waardoor de grote partijen meer krijgen. Ter illustratie: de grootste partij in het Europees Parlement, de christendemocratische EVP, waar het CDA onder valt, ontvangt dit jaar zo’n 9 miljoen euro.

Verder moet het in het geval van fraude eenvoudiger worden de subsidie snel terug te halen, bijvoorbeeld bij penningmeesters die hebben gerommeld.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren.

Lees ook

Foto’s: Jean-Claude Juncker kust en betast Frans Timmermans wéér

ANP